Iglesias avala les protestes contra Felip VI

El vicepresident al·lega que la llibertat d'expressió empara a una ciutadania indignada

Els nacionalistes tornen a demanar investigar al rei emèrit i Podem se'n despenja

undefined52853648 graf9336  madrid  19 03 2020   fotograf a facilitada por mon200319184607

undefined52853648 graf9336 madrid 19 03 2020 fotograf a facilitada por mon200319184607 / MONCLOA JM CUADRADO

3
Es llegeix en minuts
I. Mármol / J. Ruiz Sierra

L’excepcionalitat que viu el país per la pandèmia del coronavirus no ha passat per alt una altra crisi que discorre en paral·lel, la de la Casa Reial. La polèmica per les irregularitats financeres del rei emèrit, conegudes mentre l’alarma obliga tota la població a suportar dures restriccions, s’han traduït en sonores cassolades des dels balcons, convertits de sobte en un una menad’àgora que aplaudeix la sanitat pública i expressa, també, el seu malestar amb la Monarquia. El discurs televisat de Felip VIdimecres, demanant a la societat que es mantingui unida i que aguanti, no va aconseguir posar punt final a la controvèrsia, que arriba a l’arena política.

Pablo Iglesias va intentar surfejar aquest dijous l’espinosa pregunta de què li semblen aquestes protestes, mentre oferia una roda de premsa virtual en condició de vicepresident segon, des de la Moncloa. «En aquest país hi ha llibertat d’expressió. Quan la gent vol manifestar cívicament, respectant, per descomptat, les condicions de l’estat d’alarma, la seva indignació davant de situacions que han molestat molts ciutadans, aquest Govern sempre defensarà la llibertat d’expressió. Com a responsable polític d’Unides Podem la meva posició és coneguda, però aquí estic compareixent com a membre del Govern d’Espanya», va resoldre. La seva resposta evidencia el complex equilibri entre mantenir el seu paper institucional i reafirmar el seu malestar, al capdavant dels morats, per l’actuació del rei Joan Carles. Assumir aquesta contradicció s’augura una feina complexa i així es va evidenciar aquest mateix dijous.

Canvi de pas

Unides Podem, que el dia 10 de març havia participat, amb altres grups, en una iniciativa al Congrés dels Diputats en la qual es reclamava una comissió d’investigació per aclarir per què el rei emèrit era beneficiari d’una fundació ‘offshore’, en què es va ingressar una suposada donació de 65 milions provinents de l’Aràbia Saudita.

La proposta parlamentària no va prosperar perquè el PSOE, el PP i VOX ho van evitar amb els seus vots en contra a la Mesa. Aquest dijous, una iniciativa similar va tornar a quedar registrada a la Cambra baixa, però en aquesta ocasió, Unides Podem no es va unir a la resta de grups impulsors (ERC, el PNB, JxCat, EH-Bildu, Més País, Compromís, la CUP i el BNG). Fins ara, el Congrés, gràcies als vots del PSOE i el PP, ha rebutjat sempre investigar la Monarquia, sota l’argument, avalat pels lletrats de la Cambra baixa, que l’article 56 de la Constitució diu que «la persona del Rei és inviolable i , per tant, no subjecta a responsabilitat», una norma que també es faria extensible al monarca emèrit.

El portaveu d’ERC,  Gabriel Rufián, va posar el focus en el pas enrere de Podem en la iniciativa quan va parlar de «curioses absències». El republicà va tornar a reclamar que s’investigui «fins a l’últim euro dels ‘business’ amb dictadors saudites» i va remarcar que la crisi per la pandèmia no es pot utilitzar com a cortina de fum per «tapar les vergonyes».

Punt d’inflexió

JxCat va més enllà. En declaracions a ‘El Periódico’, la seva portaveu al Congrés, Laura Borràs, afirma que «és possible que hi hagi un abans i un després» respecte a la monarquia i assegura que, en privat, sectors del PSOE comparteixen la indignació. «Si els grups anem repetint les iniciatives en el PSOE serà molt difícil encobrir el que és impossible d’encobrir», assegura, perquè s’ha produït un canvi en la societat espanyola, que veu que la Monarquia «està en caiguda lliure». Per això pronostica que les iniciatives parlamentàries acabin en un referèndum sobre la forma d’Estat, informa Fidel Masreal.

Notícies relacionades

Els comuns també van ser crítics. «Mentre tots estem lluitant contra la crisi del coronavirus, la monarquia treballa per protegir els seus privilegis», va denunciar Jéssica Albiach. La líder parlamentària de Catalunya en Comú-Podem es va fer eco del so de les cassolades, reclamant que Joan Carles I doni els 100 milions saudites a la sanitat pública. «La gent va deixar clar el missatge des dels balcons: no necessitem més paraules buides, el que volem avui és que els diners de l’herència vagin a la sanitat pública, i demà ja jutjarem aquesta institució desvergonyida», informa Roger Pascual. A la campanya de les últimes generals la coalició morada ja va posar sobre la taula la prohibició expressa que els membres de la Família Reial puguin ser mitjancers d’empreses o obrir comptes a l’estranger.

El PP va sortir a reclamar a Pedro Sánchez que mostri públicament el seu recolzament a la Corona i que doni suport a Felip VI després del discurs de dimecres. També va lamentar que Podem «encoratgés» les cassolades de protesta.