Rufián acusa Sánchez d'arribar tard i malament a la crisi sanitària

«El virus no entén de territoris, però sí d'estadístiques», al·lega el republicà per demanar endurir el confinament

Avisa que ERC investigarà «fins a l'últim euro de les corrupteles amb sàtrapes saudites»

GR4131. MADRID, 25/07/2019.- El portavoz de ERC, Gabriel Rufián, durante su intervención en la tercera jornada del debate de investidura en el Congreso donde el presidente del Gobierno en funciones y candidato socialista, Pedro Sánchez, afronta la segunda y definitiva votación. EFE/Ballesteros

GR4131. MADRID, 25/07/2019.- El portavoz de ERC, Gabriel Rufián, durante su intervención en la tercera jornada del debate de investidura en el Congreso donde el presidente del Gobierno en funciones y candidato socialista, Pedro Sánchez, afronta la segunda y definitiva votación. EFE/Ballesteros / Ballesteros (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, és el que ha fet servir el to més dur contra la gestió de la crisi sanitària per part del Govern central en la compareixença de Pedro Sánchez davant el Congrés. En dues paraules, Rufián va acusar Sánchez d’haver afrontat la lluita contra el coronavirus tard i malament. «Tenim el país a l’UCI i el metge se n’acaba d’adonar», es va exclamar.

Després de recordar que «Espanya és el quart país amb més nombre d’infectats», el republicà va asseverar que «la demora i la incompetència no comporta pèrdua de vots, sinó de vides» i va exigir als grups polítics que «abandonin les seves misèries, perquè això no va de qui ho explica millor, sinó de qui ho fa millor».

Confinar Madrid i Catalunya

«És irresponsable veure Madrid sense confinar o el metro de Barcelona ple de persones obligades a anar a treballar», va assenyalar per recordar a Sánchez que, en el cas de la comunitat madrilenya, només havia de «copiar el que havia fet la Xina amb l’àrea de Wuhan i Itàlia amb la Llombardia», és a dir, decretar el tancament. «Perquè el virus no entén de fronteres, però sí d’estadístiques, i Madrid i Catalunya són els dos principals focus d’infectats». En la mateixa línia, el portaveu republicà va retreure al cap de l’Executiu que no atengués la petició de la Generalitat d’aïllar Catalunya.

Rufián va reclamar que s’endurís el confinament de la ciutadania i, en el capítol econòmic, va instar a atendre aquells que més patiran la crisi econòmica «que seguirà la sanitària», però no amb tocs de corneta i pandereta», amb referència al pla anunciat dimarts per Pedro Sánchez.

«Menys unitat patriotera de cartró pedra i més sanitat pública. Menys Guàrdia Civil i mes recursos», va dir Rufián, molt en la seva línia d’enviar missatges curts i clars. «Espero que després d’aquesta pandèmia la dreta espanyola i la catalana s’ho pensin molt i molt abans de retallar en sanitat». Segons l’opinió del líder republicà a Madrid, «el millor aplaudiment a la sanitat és no retallar» i va proposar que es destinin els fons dedicats «al desplegament de la Guàrdia Civil  i a l’Exèrcit a mesures paramèdiques. Els hospitals no necessiten militars, sinó més personal sanitari».

En el capítol exclusivament econòmic, Rufián va reclamar la moratòria general del pagament de les quotes a la seguretat social dels autònomes així com dels impostos als professionals, com l’IVA.

Notícies relacionades

En línia amb l’aprovat per un cap d’Estat «tan poc sospitosos de ser un radical irredempt», amb referència al francès Emmanuel Macron, també va demandar que la suspensió del pagament de la hipoteca en alguns supòsits s’ampliï al lloguer.

Avís a la Casa Reial

Rufián va tancar la seva intervenció amb una advertència a l’altre gran assumpte que ha sacsejat els fonaments de l’Estat, el repudi de Felip VI a l’herència, quan es doni, del seu pare, Joan Carles I: «Un avís als que han utilitzat aquesta crisi sanitària com a cortina de fum: investigarem fins a l’últim euro de corrupteles amb sàtrapes saudites siguin pretèrits, emèrits o futurs».