MISSATGE INSTITUCIONAL

Felip VI: «Hem d'unir-nos per superar aquesta greu situació»

El cap de l'Estat dirigeix un missatge extraordinari als espanyols davant la pandèmia

Evita qualsevol referència a la situació de la Corona després d'haver renunciat a l'herència de Joan Carles

rey-unidad / periodico

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Felip VI va pronunciar aquest dimecres a la nit el seu segon missatge extraordinari dels seus a penes sis anys de regnat. El primer va ser el del 3 d’octubre del 2017, dos dies després del referèndum d’independència. El Monarca ha tornat a fer aquest pas per la greu pandèmia de Covid-19, que ja ha encomanat a 14.000 persones a Espanya i ha provocat més de 600 morts. En un discurs de set minuts, el cap de l’Estat va enviar paraules d’ànim als ciutadans. «És una crisi que estem combatent i que vencerem i superarem», va assegurar. «És temporal. Un parèntesi en les nostres vides [...] Ens farà més forts com a societat», va insistir al final de l’al·locució.

Per aconseguir superar-la com més aviat millor, va demanar que es deixin «de costat» les «diferències» i se sigui «solidari», especialment «amb els més vulnerables». «Hem d’unir-nos entorn d’un mateix objectiu: superar aquesta greu situació», va reclamar. Presents hi ha les crítiques que alguns dirigents, com Pablo Casado (PP) i Santiago Abascal (Vox) van llançar al Govern de Pedro Sánchez aquests dies enrere, i també les queixes d’altres polítics per les mesures de l’estat d’alarma. Entre ells el president, Quim Torra, que considera que l’Executiu ha «confiscat competències» i reclama que Catalunya es pugui confinar.

El cap de l’Estat va tenir paraules d’alè per als professionals sanitaris i els va dir que tenen la seva admiració i respecte. «Sou l’avantguarda d’Espanya en la lluita contra aquesta malaltia, sou la nostra primera línia de defensa», va afirmar. El Monarca va fer referència a l’aplaudiment que els ciutadans estan dedicant diàriament, des de les seves finestres i balcons, als facultatius. Es va donar la circumstància que, just quan el cap de l’Estat pronunciava aquestes paraules, milers d’espanyols estaven protestant en aquestes finestres amb una cassolada per les notícies sobre els presumptes comptes opacs de Joan Carles. Felip VI no va fer cap referència a aquest assumpte.

El Monarca va parlar als ciutadans després de reunir-se a la tarda mb Sánchez i els ministres delegats en la crisi sanitària (Sanitat, Defensa, Interior i Transports).

Pressió al Congrés

Notícies relacionades

Era la primera vegada que es veia el cap de l’Estat després que diumenge anunciés, a través d’un comunicat, que ha decidit renunciar a l’herència personal que li pugui correspondre del seu pare a causa dels comptes en paradisos fiscals. 

Al matí, al ple del Congrés per abordar la crisi sanitària, aquest assumpte va ser present. Pablo Echenique, de Podem, part del Govern de coalició, va dir que «la pàtria no és un himne, no és una bandera». «I no és, avui menys que mai, un rei», va declarar. El portaveu de Més País, Íñigo Errejón, va assegurar que hauria sigut un «dia magnífic» perquè la Corona anunciés que Joan Carles dona a la sanitat pública els 100 milions de dòlars que, «presumptament, va rebre il·legalment de l’Aràbia Saudita». Gabriel Rufián (ERC) va demanar que els ciutadans protestessin amb una cassolada durant el discurs. «Ens veiem als balcons. Avui a les vuit per aplaudir qui ens dona i les nou per protestar contra qui ens treu», ha proposat el portaveu republicà català.