Cs frena els pressupostos del Govern i ERC i comuns ho consideren una «irresponsabilitat»

Els taronges recorren els comptes perquè «no són útils» per afrontar els estralls del coronavirus

Esquerra i Catalunya en Comú Podem denuncien que la mesura bloqueja l'augment previst en sanitat

zentauroepp50290985 lorena roldan191011143142

zentauroepp50290985 lorena roldan191011143142 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Xabi Barrena / Roger Pascual

Ciutadans ha portat aquest dimecres els pressupostos de la Generalitat per al 2020 al Consell de Garanties Estatutàries (CGE), perquè considera que «no són útils» per afrontar els estralls de la crisi desencadenada per la pandèmia del coronavirus i allarguen la seva mà per crear-ne uns de nous. La resposta d’ERC, soci de Govern i responsable dels pressupostos, via el conseller d’Economia i vicepresident, Pere Aragonès, ha estat gairebé immediata. Per als republicans i els comuns la decisió dels taronges és una «irresponsabilitat» quan més recursos es necessiten per contenir els efectes del coronavirus.

Els republicans acusen Cs d’utilitzar «políticament en plena crisi pel Covid-19» uns pressupostos que, a més, «incrementen la despesa en 3.070 milions», apuntant que aquest gest «bloqueja l’augment previst en sanitat, beques menjador i la renda garantida de ciutadania». Catalunya en Comú Podem, que va pactar els comptes públics amb el Govern, coincideix en aquest diagnòstic. «El gest d’Inés Arrimadas amb el Govern central oferint col·laboració queda en res, pur teatre. Arrimadas ofereix a Madrid el que nega a Catalunya», denuncien. Per als comuns els pressupostos són «més necessaris que mai per ampliar recursos i capacitat d’acció contra el coronavirus i els seus efectes socials i econòmics». 

Segons els taronges, els comptes acordats entre el Govern i els comuns «no es compliran», una cosa que contravé l’article 135 de la Constitució, que blinda la necessitat d’assolir l’estabilitat parlamentària. «L’escenari econòmic i social ha canviat per complet i els pressupostos que s’implementin per part del Govern haurien de tenir entre les seves prioritats atendre les urgències dels serveis públics sanitaris, de seguretat i de protecció civil que estan treballant per pal·liar els greus efectes de la pandèmia, així com donar resposta als problemes de la ciutadania derivats d’aquesta situació i salvar els milers de llocs d’ocupació que estan en risc», argumenten en un comunicat.

Admissió a tràmit

Amb aquesta maniobra, Cs dificulta l’aprovació en plena emergència sanitària i complica que tirin endavant com més aviat millor uns comptes que destinarien 1.400 metges i sanitaris més a atenció primària a Catalunya. Aquest dimecres, quan el grup parlamentari registri la seva sol·licitud al CGE, aquest òrgan consultiu estudiarà si admet a tràmit o no el text valorant els arguments sobre la possible inconstitucionalitat o la vulneració de l’Estatut dels comptes. En el cas que segueixi el seu curs, començarà a córrer el termini màxim de 30 dies per obtenir una resolució, motiu pel qual els comptes arribarien a votar-se l’abril, tret de noves mesures sanitàries. En previsió que algun grup recorregués els comptes a aquest òrgan consultiu, el Govern i comuns ja van pactar un altre ple per poder aprovar-los el 20 i 21 d’abril.

Notícies relacionades

El grup parlamentari d’ERC també ha ficat cullerada en la polèmica i ha recordat que, «una vegada d’aprovin els comptes, es podran introduir modificacions per atendre les necessitats més urgents». «A partir d’aquests ampliem el nostre marge d’acció i podríem continuar donant-los un impuls via modificacions per decret», afegeixen fonts dels comuns.

Els taronges han burxat amb el fet que la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va reconèixer dimarts en una roda de premsa que aquesta situació «ho canvia tot» i que, si «cal replantejar els pressupostos, es farà».