COMPAREIXENÇA AL CONGRÉS

Casado congela les crítiques i mostra el seu recolzament a Sánchez

El líder del PP aposta per la unitat, però anuncia que reclamarà una investigació quan passi la crisi

Demana moratòria per a lloguers, un pla de xoc que rebaixi els impostos i augment de sous en sanitat

f32d7da2-f343-43c2-8581-4dbdb93f88aa-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Pablo Casado plega veles i congela les crítiques. No amaga les seves acusacions a la gestió de Pedro Sánchez davant de la pandèmia, que considera «negligent», però reconeix que ara toca unitat i que, en tot cas, el moment de demanar responsabilitats arribarà quan hagi passat aquesta crisi sanitària en una comissió d’investigació. El líder del PP llima el seu discurs inicial, el de fa una setmana, quan va atacar amb duresa el Govern. Aquest dimecres, davant del Congrés, ha expressat al president la seva mà estesa: «Senyor Sánchez, li dic que no està sol en aquesta batalla, contra aquesta pandèmia pot comptar amb el PP». 

Casado ha deixat clar que considera clarament millorable la reacció del Govern davant de l’avenç del coronavirus, però ha assumit que ara és moment d'acostar-se i no de fuetejar l’Executiu. «Hi haurà temps de dirimir aquí retards i negligències», ha opinat, per assenyalar que, més que la comissió d’estudi que ha proposat Sánchez quan acabi la crisi, el que ell perseguirà és una comissió d’investigació que aclareixi si algú ha d’assumir responsabilitats per una mala gestió. 

Les discrepàncies ideològiques entre Sánchez i Casado per dirimir com reconstruir al país després de la crisi s’han sintetitzat en un grapat de frases. Mentre el president ha apostat per un Estat del benestar més fort, el dirigent popular ha apostat per «reordenar les prioritats de la despesa públic» per garantir aquests serveis. «No és moment  per confrontar el públic i el privat», ha conclòs. 

Casado ha proposat estendre la moratòria hipotecària als lloguers  més vulnerables i un pla de xoc fiscal que no només ajorni alguns impostos, sinó que en redueixi alguns, com l’impost de societats, la supressió del d’activitats econòmiques i que es cancel·lin totes les pujades fiscals previstes. També, que el Govern «torni» a les autonomies els 2.500 milions «que els deu». Ben aviat: ha demanat a Sánchez que apliqui el programa econòmic del PP.  En la seva bateria de propostes també ha plantejat un augment salarial per al personal sanitari. 

Notícies relacionades

Dard enverinat el que li ha llançat a Sánchez quan li ha garantit que el seu partit, el PP, serà més lleial al Govern que els seus propis socis de coalició, amb referència a Podem. «Si ells li fallen, aquí té els nostres vots», ha assenyalat. Encara així, ha evitat comprometre si aquests vots seran també per donar suport als Pressupostos d’emergència que Sánchez vol presentar quan acabi la crisi. 

«A nosaltres Espanya no ens importa un rave com escoltava d’un dels seus socis», ha assenyalat en al·lusió a les paraules de Quim Torra aquest dimarts.