CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Coronavirus: La Generalitat reclama a Sánchez el confinament total de Catalunya

El Govern català aprova una resolució que demana estendre a tot el territori la quarantena imposada a Igualada

El transport públic es reduirà entre un 40% i un 60% a tota la comunitat autònoma, segons Meritxell Budó

GRAFCAT8871. BARCELONA, 13/12/2019.- El conseller de Interior de la Generalitat, Miquel Buch, durante la rueda de prensa que ha ofrecido este viernes en la que informó que los Mossos d’Esquadra han diseñado un dispositivo con 3.000 efectivos, incluyendo seguridad privada, para el clásico entre el FC Barcelona y el Real Madrid del 18 de diciembre, en que el peor escenario sería la invasión del campo por parte de Tsunami Democràtic, una situación extrema en el escenario de protestas anunciadas por la plataforma anónima para ese día. EFE/Andreu Dalmau

GRAFCAT8871. BARCELONA, 13/12/2019.- El conseller de Interior de la Generalitat, Miquel Buch, durante la rueda de prensa que ha ofrecido este viernes en la que informó que los Mossos d’Esquadra han diseñado un dispositivo con 3.000 efectivos, incluyendo seguridad privada, para el clásico entre el FC Barcelona y el Real Madrid del 18 de diciembre, en que el peor escenario sería la invasión del campo por parte de Tsunami Democràtic, una situación extrema en el escenario de protestas anunciadas por la plataforma anónima para ese día. EFE/Andreu Dalmau / Andreu Dalmau (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha instat avui el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, a declarar el confinament total de tota la població catalana a causa de la pandèmia de coronavirus. «Ara ja no estem en fase de contenció, sinó de mitigació. Els experts ens recomanen també el confinament perimetral, no només el de ciutadans. Demanem per a tot Catalunya el confinament decretat per a la conca d’Òdena», ha dit aquest migdia el conseller d’Interior, Miquel Buch, que ha acusat Espanya de «supeditar» Catalunya en lloc d’optar per la «col·laboració».

«Tenim un reial decret d’estat d’alarma que, per desgràcia, fa que tot hagi de passar pel [beneplàcit del] Govern d’Espanya», s’ha queixat Buch. Les conselleries d’Interior  i Salut, segons ha anunciat, han firmat una proposta de confinament de tots els catalans que, «per desgràcia», requereix l’aprovació de l’Estat. La resolució de la Generalitat estableix limitar la lliure circulació de persones a Catalunya. 

Entre altres coses, només es podrà sortir per anar a comprar a les botigues d’alimentació o farmàcies. És el mateix que estableix el reial decret aprovat dissabte pel Govern per declarar l’estat d’alarma. «Aquesta resolució ja estaria aprovada si l’Estat no hagués decidit sotmetre la Generalitat de Catalunya. No és l’hora de proclames ideològiques i patriòtiques», ha afirmat Buch. «Ens fa falta a tot Catalunya un confinament com el d’Igualada», ha insistit la consellera de Salut, Alba Vergés.

‘Coronavirus avui’

Subscriu-te a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions

Notícies relacionades

Des d’ahir, el Govern ha tancat 59 locals. Des de l’inici d’aquest estat d’alarma, a Catalunya hi ha hagut 619 tancaments de locals i 41 actes de denúncia. El Govern també ha fet controls a les vies de circulació i unes 532 identificacions de ciutadans a qui es va demanar que respectessin el confinament.

Per la seva banda, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha anunciat que el transport públic es reduirà, a tot Catalunya, entre un 40% i un 60%. Els serveis nocturns de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) es mantindran un 40% per sota del que és habitual. Budó també ha reclamat el confinament de Catalunya. «Demanem al Govern espanyol que tanqui els focus més greus de coronavirus. Sabem que es farà, però s’haurà perdut temps», ha dit.