Les comunitats autònomes podran habilitar espais privats per a ús sanitari

L'UME tindrà presència a més ciutats i l'Exèrcit repartirà aliments a les persones sense llar

El Govern fa marxa enrere i també prohibeix que durant els pròxims 15 dies s'obrin les perruqueries

undefined52799917 graf7337  madrid  15 03 2020   imagen de televisi n de  i d 200315225659

undefined52799917 graf7337 madrid 15 03 2020 imagen de televisi n de i d 200315225659

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Les comunitats autònomes podran disposar d’espais públics o privats per a usos sanitaris. Així ho ha anunciat aquest diumenge el ministre de SanitatSalvador Illa, en una roda de premsa per exposar les últimes mesures adoptades pel Govern després de decretar dissabte l’estat d’alarma. 

Illa ha anunciat que els consellers de Sanitat de les diferents autonomies «podran habilitar espai per a ús sanitari en locals públics i privats» sempre que compleixin els requisits necessaris. Aquesta mesura s’emmarca en un pla de xoc llançat pel responsable de Sanitat per reforçar el sistema sanitari. Així, s’afegeix a la capacitat dels governs regionals de disposar de «totes les instal·lacions de la sanitat privada com considerin».

A més, Illa ha assenyalat que totes les persones, físiques o jurídiques, que disposin d’un estoc sanitari ho han de posar en coneixement del Ministeri de Sanitat en les pròximes 48 hores. Una altra de les mesures que ha explicat és prorrogar els contractes dels metges residents i habilitar la possibilitat de contractar acabats de graduar sempre que hagin superat l’examen habilitant. 

Pel que fa a la clausura dels locals comercials anunciada dissabte, el Govern ha rectificat l’ordre inicial en què permetia l’obertura de les perruqueries. Aquest dissabte, l’Executiu ha fet marxa enrere i han assenyalat que aquests locals també hauran d’estar tancats durant els pròxims 15 dies.

L’Exèrcit al carrer

Aquest dissabte també ha sigut el primer dia en què la Unitat Militar d’Emergència (UME) ha sortit al carrer de set ciutats. Segons ha comentat la ministra de DefensaMargarita Robles, aquesta unitat s’ha desplegat a les localitats (MadridSevillaValènciaSaragossaLleóLas Palmas i Tenerife) on estaven instal·lats els seus batallons. No obstant, va apuntar que a partir d’avui hi haurà presència militar en altres ciutats. Robles també va assenyalar que s’ha cridat tots els metges de l’Exèrcit que estaven a la reserva i que es posen a disposició de Sanitat tots els recursos com els hospitals militars o els productes sanitaris.

'Coronavirus avui'

Subscriu-te a la nostra newsletter per conèixer tota l'actualitat i la informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercusions

A més, Robles ha destacat que, amb la col·laboració de la vicepresidència de Drets Socials, liderada per Pablo Iglesias, l’Exèrcit treballarà per ocupar-se de la situació de «les persones que no tenen casar o no tenen recursos per a l’alimentació».

Multes per incompliment

«Les qüestions insolidàries seran mínimes, davant aquestes conductes les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat tenen eines i les aplicaran en cas que sigui necessari». Així de taxatiu s’ha mostrat el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, fent referència a la possibilitat d’imposar sancions a qui no compleixi les restriccions de mobilitat que comporta l’estat d’alarma.

Notícies relacionades

En aquest sentit, el text del reial decret aprovat pel Consell de Ministres dissabte passat es basa en dues lleis: els articles que castiguen els delictes de resistència a l’autoritat i desobediència del Codi Penal i els que estan inclosos en la llei de seguretat ciutadana del 2015, coneguda com a llei mordassa. Interior assenyala expressament que aquesta última normativa contempla penes que van des dels 100 euros als 30.000 euros.

Restriccions al transport

L’encarregat a insistir en les reduccions en els sistemes de transports nacionals va ser José Luis Ábalos. El ministre socialista va recordar que aquests serveis reduiran la seva oferta entre un 40% i un 50%. Sobre els sistemes de transport autonòmics i locals, les decisions de limitar-ne l’oferta correspondran a les autoritats de cada àmbit.