ELS COMICIS DEL 5 D'ABRIL

Coronavirus: La crisi del coronavirus plana sobre les eleccions basques i gallegues

Feijóo i Urkullu suggereixen la possibilitat que la pandèmia aconselli ajornar la convocatòria

Cap llei recull l'opció de retardar unes votacions, segons afirmen els experts

undefined50833699 barcelona 10 11 2019  pol tica  ambiente en colegio electora200311194720

undefined50833699 barcelona 10 11 2019 pol tica ambiente en colegio electora200311194720 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Ángeles Vázquez

A la lògica preocupació per l’expansió del virus s’ha sumat, a Galícia i Euskadi, la inquietud per la celebració de les eleccions autonòmiques convocades per al 5 d’abril. Tant el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, com el ‘lehendakari’, Íñigo Urkullu, tenen sobre la taula la possibilitat que la gravetat de la situació aconselli l’ajornament dels comicis. Els dos dirigents han suggerit que hauria de ser la Junta Electoral Central (JEC) la que hauria de prendre aquesta decisió, tot i que fonts d’aquest òrgan apunten que no analitzaran aquesta opció si ningú l’hi planteja. I ningú ho ha fet, almenys encara. En tot cas, recorden aquestes fonts, la JEC ha de vetllar per la llei orgànica del règim electoral general (LOREG) i aquesta norma no inclou cap referència a la suspensió d’unes votacions.

«El legislador no es va oblidar del tema. Si cap llei al·ludeix a la possibilitat de suspendre unes eleccions per un terratrèmol o per una crisi com la d’ara és perquè no va voler deixar cap escletxa perquè es colés cap cop d’Estat, cap mesura antidemocràtica. Si unes eleccions es convoquen, se celebren», afirma el catedràtic de Dret Constitucional Diego López Garrido. L’exdirigent del PSOE va estudiar l’assumpte, a petició d’Alfredo Pérez Rubalcaba,  després dels atemptats de l’11-M  de 2004, i no va trobar cap ressort perquè, en cas que el PP intentés retardar les eleccions, ho pogués fer. Ni els populars ni cap altra autoritat ho va plantejar davant de la JEC i l’àrbitre electoral no va ho haver de debatre ni pronunciar-se sobre l’assumpte. 

«La lògica del sistema i les remissions genèriques dels estatuts d’autonomia basc i català apunten com a raonable que sigui el mateix òrgan que les ha convocat qui resolgui sobre això», assenyalen a EL PERIÓDICO fonts de l’àrbitre electoral.

Reforma exprés de la LOREG

Notícies relacionades

El catedràtic de Constitucional Miguel Presno coincideix en el més fonamental: la LOREG no dona a la JEC més competència que la de resoldre els recursos interposats i vetllar per la naturalesa del procés. Segons la seva opinió, l’única opció seria una reforma exprés de la LOREG que delimiti clarament els supòsits d’ajornament. En canvi, descarta un decret llei o aplicar l’estat d’alarma, en el qual s’inclouen les epidèmies. L’ajornament de comicis no està ni tan sols recollit en el d’excepció, que és de més gravetat.