El Congrés ajorna el ple d'aquesta setmana pel coronavirus pel positiu d'Ortega Smith

Els 52 diputats de Vox han decidit no acudir a les sessions d'aquesta setmana com a mesura de precaució

Batet afirma que la mesura es deu al fet que l'absència del grup «redueix la legitimitat democràtica» del debat

zentauroepp51196807 graf2518  madrid  3 12 2019   vista general del hemiciclo  d191206212028

zentauroepp51196807 graf2518 madrid 3 12 2019 vista general del hemiciclo d191206212028 / Ballesteros

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El Congrés ha suspès el ple d’aquesta setmana. Fonts parlamentàries han anunciat que la Mesa, òrgan que ordena l’activitat de l’hemicicle, i la Junta de Portaveus, on hi ha representats tots els grups, han decidit ajornar la reunió dels 350 diputats, que començava aquest dimarts i s’estenia en diverses sessions fins dijous, pel positiu del diputat de Vox Javier Ortega Smith

Cap a les onze del matí, la Mesa havia decidit no modificar el seu calendari, però, poc després, quan Vox ha informat que Ortega Smith ha donat positiu per Covid-19, ha tornat a analitzar la situació amb els portaveus dels grups parlamentaris i han conclòs que era més prudent suspendre les sessions que s’havien de celebrar aquesta setmana. 

Els 52 diputats de Vox han comunicat als altres grups que es quedessin a casa per precaució i no acudiran als plens ni participaran en els debats de les iniciatives. 

Es manté la compareixença del ministre de Sanitat

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha comentat que ajornen el ple «no per raons sanitàries», sinó perquè el grup parlamentari d’ultradreta «per prudència» ha anunciat que no assistirà a les sessions d’aquesta setmana. Això «redueix la legitimitat democràtica», ha afegit. Batet ha concretat que la compareixença extraordinària del ministre de Sanitat, Salvador Illa, sí que se celebrarà dijous al migdia.

Dijous vinent, la Mesa i la Junta de Portaveus tornaran a avaluar la situació i veuran si és possible que l’ordre del dia previst per a aquesta setmana es pugui desenvolupar la pròxima.

Álvarez de Toledo: «La democràcia no es posa mai en quarantena»

Cayetana Álvarez de Toledo, la portaveu del PP, ha donat detalls sobre el debat que hi ha hagut en la reunió entre els dos òrgans després de conèixer el positiu d’Ortega Smith. Macarena Olona ha telefonat a Batet i li ha comunicat que els 52 diputats no acudirien al ple. En aquell moment, la presidenta del Congrés i altres portaveus han remarcat el problema de «legitimitat democràtica» que es plantejava davant de l’absència del grup, el tercer en nombre aquesta legislatura.

Álvarez de Toledo estava «plenament d’acord» a tancar-lo aquesta setmana, però ha instat la resta a «delimitar» al màxim aquesta situació extraordinària, com així ha sigut, al marcar-se aquest dijous per tornar a analitzar la situació. «Els he dit que en democràcia els parlaments no es tanquen ni en guerra. La democràcia no es posa mai en quarantena», ha afirmat davant dels periodistes.

Segons la seva opinió, seria bo que els 51 diputats que han estat en contacte amb Ortega Smith es poguessin fer les proves per saber si tenen o no coronavirus. I ha llançat una altra idea, que decidissin que «una part» del grup parlamentari de Vox pogués acudir al ple la setmana que ve per participar en els debats i la resta pogués votar de manera telemàtica.

Proposta de reforma del reglament

Notícies relacionades

Si «persistissin els problemes» (els familiars d’afectats estan en quarantena 15 dies i no només una setmana), la diputada del PP recolza la iniciativa que ha comentat en la Junta de Portaveus Ana Oramas, de Coalició Canària. Oramas ha proposat, segons Álvarez de Toledo, que en aquest escenari seria bo que el Congrés continués funcionant a través de la Diputació Permanent, l’òrgan que substitueix el ple en períodes no ordinaris de sessions o entre legislatures. Perquè es pogués aplicar aquesta idea caldria fer «una reforma mínima» del reglament, ha apuntat Álvarez de Toledo. La portaveu conservadora considera que aquesta proposta caldrà abordar-la dijous.

La dirigent conservadora també ha exigit que el president del Govern, Pedro Sánchez, acudeixi a la Cambra baixa per explicar quin és el pla de xoc que està preparant el Govern contra el coronavirus. Malgrat que alguns portaveus han defensat que un debat polític sobre aquest tema pot ser contraproduent, Álvarez de Toledo ha afirmat que es pot realitzar de manera assossegada i constructiva