LA XACRA DEL MASCLISME

Torra amonesta Bosch pels casos d'assetjament sexual a Exteriors

El president ordena al conseller investigar per què no es va activar el protocol de la Generalitat

ERC defensa l'actuació del seu càrrec, que va destituir el seu cap de gabinet després de resistir-se

zentauroepp52699332 21 02 2020 el conseller de acci n exterior  relaciones insti200309114740

zentauroepp52699332 21 02 2020 el conseller de acci n exterior relaciones insti200309114740 / David Zorrakino - Europa Press

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha convocat al Palau de la Generalitat el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, per demanar-li explicacions pels casos d’assetjament sexual que aquest dilluns ha revelat el diari ‘Ara’ i que van desembocar en la destitució del cap de gabinet del conseller, Carles Garcias. Segons fonts de Presidència, Torra està molt molest perquè no havia sigut informat d’uns episodis que considera «molt greus». En aquest context preelectoral, l’escàndol ha derivat en l’enèsima topada entre JxCat, que arremet contra Bosch, i ERC, que, ara per ara, el defensa.

En un comunicat, la Generalitat ha informat que el cap del Govern ha retret a Bosch la no-activació del protocol per a la prevenció, detecció, actuació i resolució de situacions d’assetjament sexual, ja que fins ara no consta cap comunicació sobre això. Torra ha comunicat al conseller l’obertura d’una inspecció de serveis de personal per aclarir els fets.

A més, segons la nota de Presidència, Torra ha «exigit» al titular d’Exteriors que informi dels fets a fi d’aclarir-los a la direcció general de Funció Pública, responsable d’activar el protocol intern en aquest tipus de casos i que depèn del departament de Polítiques Digitals i Administració Pública. El conseller del ram, Jordi Puigneró, tampoc coneixia els fets, segons fonts del seu entorn, i ha acusat Bosch de «prendre decisions unilaterals».

No obstant, la secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha defensat l’actuació del seu càrrec, al·legant que va actuar de manera «contundent» al destituir Garcias, «sobre qui pesaven indicis d’assetjament sexual». A més, el partit republicà el va suspendre de militància cautelarment fins que es resolgués l’expedient obert. «No podem deixar passar ni una al masclisme», ha conclòs Vilalta.

La número dos extramurs del partit ha reconegut que s’haurien pogut fer les coses «millor» en aspectes formals, amb referència al fet que no es va comunicar la situació a Torra. «Vam aplicar el protocol de manera immediata, quan es van conèixer els fets. Aquestes pràctiques són inacceptables. I no descartem altres accions, en funció de les conclusions de l’expedient obert. Premiem la contundència», ha detallat. L’esmentat protocol va incloure, segons ERC, entrevistes amb les afectades.

Episodis continuats

ERC va cessar al gener Garcias després d’haver-li obert expedient per «comportaments masclistes» en una investigació que el partit encara manté oberta, segons ha explicat la formació en un comunicat. El diari ‘Ara’ parla d’«un cas continuat d’assetjament sexual a diverses treballadores del departament». En un altre comunicat, la conselleria ha concretat que, «després d’haver rebut informacions sobre actituds masclistes i sexistes» de Garcias, es va impulsar d’ofici una investigació interna per aclarir els fets.

«Com que en aquesta investigació no es van desmentir els fets, es va obrir un nou procés intern de manera coordinada amb ERC», exposa el comunicat d’Exteriors. El partit assegura que, quan va tenir coneixement del procés iniciat, la seva vice secretària general de Dones, Raquel Sans, va demanar al responsable del Compliment Ètic de la formació iniciar d’ofici una investigació i es van activar els protocols interns de prevenció, gestió i correcció.

«Marcatge constant» a empleades

Segons el diari, «des de la seva posició de mà dreta del conseller i tant a la seu del departament com en actes o viatges, protagonitzava un marcatge constant a les treballadores, també a les que acabaven d’arribar, amb comentaris, missatges i insinuacions, en què arribava a ser molt insistent per veure’s en privat amb elles».

«Les reunions entre ell i algunes de les treballadores acostumaven a retardar-se fins que no quedava ningú més al despatx i sovint s’intentava que es fessin fora de l’àmbit laboral. El llenguatge sexista i els acudits de contingut sexual eren habituals», exposa el rotatiu. ERC assegura que, malgrat que la investigació continua oberta, «arribat a cert punt d’aquestes informacions, eren ja suficients per instar el departament a extingir la seva relació laboral» amb Garcias.

En el seu comunicat, la conselleria explica que amb la informació de la qual es disposava en aquell moment es va considerar que «els comportaments investigats eren contraris als valors republicans, motiu pel qual el conseller va cessar aquest treballador». L’‘Ara’ assegura que el paper del president del partit, Oriol Junqueras, des de la presó de Lledoners en el cessament del cap de gabinet va ser «determinant».

Resistències de Bosch

«La decisió triga a concretar-se. Abans passa per Lledoners i per Ginebra (on és la secretària general d’ERC, Marta Rovira). I les resistències de Bosch afloren. Quan se l’insta a actuar contra la seva mà dreta, ell remarca que no hi ha cap prova concreta de l’assetjament», afegeix el diari. Per la seva banda, la conselleria concreta que Bosch va cessar a Garcias i que la ruptura es va fer efectiu a les poques setmanes «després de gestionar un correcte traspàs de funcions».

Notícies relacionades

«Bosch, en nom seu i de tot el departament, rebutja i condemna rotundament les actituds masclistes i demana disculpes pel dolor que hagi pogut provocar aquest cas a les persones afectades i el seu entorn», lamenten. Des de la conselleria asseguren que treballen «per evitar qualsevol tipus d’actitud masclista i sexista a la feina i que des que van arribar les primeres informacions s’ha gestionat el cas amb el principal objectiu de no revictimitzar cap persona que pogués estar afectada».

A més, ERC conclou que «continua plenament compromesa per erradicar qualsevol comportament masclista dels àmbits on és present i ofereix tot el seu recolzament moral i material a les víctimes afectades pels comportaments objecte d’investigació en aquest procés».