EL TAULER CATALÀ

La constitució catalana es guarda al calaix

La imminència electoral paralitza el procés d'elaboració d'una carta catalana que Torra va prometre culminar sota el seu mandat

Els impulsors del fòrum constituent que hauria de redactar el text constitucional dilaten un any més els treballs

fcasals45576258 llu s llach  que estar  al capdavant del consell assessor pe181026091627

fcasals45576258 llu s llach que estar al capdavant del consell assessor pe181026091627 / Nuria Julia

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Va ser una de les promeses del president, Quim Torra. De fet, es va autoimposar el lema de passar «de la restitució a la constitució». És a dir, de la restitució dels membres del Govern apartats pel 155 a la creació d’una constitució en una Catalunya en període ja constituent. Però, de moment, ni una cosa ni l’altra.

El calendari ha anat canviant successivament. Ara, la previsió és que la tasca de consultar la ciutadania sobre la futura constitució no acabarà fins d’aquí a un any. Però això només serà la fase prèvia, perquè després ha de celebrar-se un fòrum cívic i social que ordeni totes les aportacions i del qual sorgeixin les idees principals que han de regir la futura constitució.

Terreny molt verd

Unes propostes que es registraran en el Parlament perquè siguin llavors els partits els que, si així ho decideixen, comencin a redactar el text. És a dir, que la legislatura finalitzarà en un terreny molt verd, el de la participació ciutadana entorn de l’arquitectura d’una futura Catalunya independent.

Recordar tots els passos fets és entrar en un galimaties de difícil comprensió. Però a grans trets: el Parlament va crear una comissió d’estudi, les conclusions de la qual van ser impugnades pel Constitucional. Torra va anunciar un fòrum cívic constituent, però finalment el va diluir i va crear un consell assessor de notables, presidit per Lluís Llach –amb qui no ha sigut possible parlar sobre això- i amb figures destacades de l’independentisme, que va impulsar els treballs previs. Aquest consell va viure notables divergències internes fins que es va convocar una reunió amb el president per fixar els objectius.

Després d’uns mesos, aquest grup va donar pas a un fòrum constituent, que és el que ara està organitzant debats sobre qüestions socials i polítiques (des de la defensa fins a la cultura) i intentant la implicació ciutadana. Això sí, prefixant que l’objectiu ha de ser la redacció d’una constitució. És a dir, l’esbós d’una Catalunya independent.

L’estació final

Notícies relacionades

El fòrum s’havia proposat acabar el seu treball aquest mes d’abril. Després es va retardar al setembre. Finalment, s’ha dilatat un any més per la imminència de les eleccions autonòmiques –la data de les quals, abans o després de l’estiu, hauria de fixar Torra aquest mateix mes– i la petició de més temps de diferents organitzacions locals. Ara l’objectiu és fer la reunió final el març del 2021. Els integrants del fòrum admeten les dificultats internes i els retards i al·leguen que aquest és un procés inèdit.

Admeten que l’estació final la fixarà el Parlament, però que sens dubte és el d’una constitució, que només pot aprovar-se per part d’una cambra constituent. O sigui, després de declarar-se la independència. Afirmen que, malgrat això, els no independentistes també es poden sentir concernits per discutir sobre com volen que s’articulin les prioritats del futur. Això sí, la discussió va per llarg.