Bassa, primera presa independentista que acceptaria l'indult

La UGT demanarà ben aviat la mesura de gràcia, segons l'exconsellera

La resta de condemnats han rebutjat acollir-se a aquesta possibilitat que ha d'aprovar el Govern

47036068 60

47036068 60

2
Es llegeix en minuts
Agencias

L’exconsellera de Treball Dolors Bassa, condemnada pel Tribunal Suprem a dotze anys de presó pel procés, acceptarà si se li concedeix l’indult  que tramita el sindicat UGT perquè la seva «prioritat» és ara «sortir de la presó». La resta de presos, entre ells Oriol Junqueras de forma vehement, han rebutjat acollir-se a aquesta possibilitat legal.

Notícies relacionades

Bassa, condemnada per sedició i malversació de fons, compleix condemna a la presó de Puig de les Basses (Girona), si bé al febrer la junta de tractament de la presó li va aplicar l’article 100.2 del reglament penitenciari, cosa que li permet sortir tres dies a la setmana, vuit hores cada jornada, per tenir cura d’un familiar d’edat avançada. El secretari general d’UGT a Catalunya, Camil Ros, va anunciar al gener que la central sindical demanarà l’indult de Bassa, exlíder del sindicat a Girona. Bassa, en una entrevista aquest dissabte a TV-3, va dir que està «encantada» que es tramiti el seu indult, però va matisar que fa una distinció entre aquesta eventualitat i l’amnistia de tots els condemnats pel «procés», una reivindicació, va afirmar, que s’ha de negociar a la taula de diàleg oberta entre el Govern i la Generalitat. «A la taula de diàleg –va afegir– s’ha de demanar l’amnistia perquè si el que volen és que sigui un punt zero per començar a negociar, hi ha d’haver una amnistia de tot. Ara bé, ¿que jo sigui a la presó és condició indispensable perquè se solucioni el conflicte? Jo crec que no». Bassa va indicar, a més, que la seva «prioritat és sortir al carrer» perquè creu que pot «fer més feina» que dins de la presó.

UGT demanarà la mesura de gràcia ben aviat

L’exconsellera va avançar que UGT presentarà ben aviat la petició d’indult, que acceptarà si se li concedeix perquè, a més, «mai» ha tingut l’«esperit de ser un Mandela», en al·lusió a l’exdirigent sud-africà. Preguntada per si «ho tornaria fer», Bassa respon que no, que «ho faria diferent». Bassa polemitza en l’entrevista amb l’exconsellera i ara eurodiputada Clara Ponsatí, que la setmana passada, en un acte a Perpinyà, va declarar que la taula de diàleg és «un engany» i que, prèviament, va declarar des del Regne Unit que el Govern de la Generalitat del 2017 «anava de farol». Segons el seu parer, mai es va anar de farol i el «procés» buscava diàleg, però no va ser possible perquè «no hi havia ningú» a l’altre costat. Per això, la taula «no és un engany, és el que sempre s’ha buscat». Bassa, que va dir que ser dona a la presó és una doble condemna, va explicar que mai es va plantejar fugir del país i va postil·lar: «Mai he estat estar en una reunió en què es parlés d’exili com una cosa seriosa».