PROTESTA CONSTITUCIONALISTA

Primer tall de Societat Civil Catalana als túnels de Vallvidrera

La plataforma reuneix unes quaranta persones en protesta per la manifestació independentista diària a la Meridiana

La Conselleria d'Interior sí que va aconsellar a la plataforma SCC reduir la durada de l'acció per minimitzar el mal a la mobilitat

undefined52661581 barcelona 06 03 2020  pol tica   societat civil catalana tal200306220300

undefined52661581 barcelona 06 03 2020 pol tica societat civil catalana tal200306220300 / Alvaro Monge

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Hi ha hagut un crit en contra d’un conductor presumptament independentista: «Marxeu a casa, mateu-vos». I un d’un altre conductor –no tan presumptament– favorable a la mobilització unionista: «¡Visca Espanya!». No hi ha hagut més ‘incidents’ a l’acció convocada per la plataforma Societat Civil Catalana (SCC) per impedir la circulació pels túnels de Vallvidrera en resposta als talls de la Meridiana, diaris des que es va publicar la sentència contra els líders del procés el 14 d’octubre del 2019, 

L’entitat havia comunicat a la Conselleria d’Interior la seva intenció de tallar aquesta artèria, una de les principals de la ciutat, cada divendres a la tarda. Aquest 6 de març ha sigut la primera ocasió en què ha portat a la pràctica el seu anunci. Interior, fent seu un informe de la Guàrdia Urbana de Barcelona que recomanava que el tall de trànsit fos menor –de mitja hora en lloc de les dues previstes– i que deixés lliures els carrils laterals per impedir que els vehicles sorpresos poguessin ser retirats, va demanar a SCC que acceptés una rebaixa de les seves pretensions per minimitzar el grau d’afectació a la xarxa viària. La plataforma va acceptar.

La Guàrdia Urbana ha realitzat fins a quatre informes diferents aconsellant prendre mesures similars per als talls de la Meridiana comunicats per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) però la Conselleria de Miquel Buch els ha ignorat tots i la mobilització independentista es manté sense canvis. 

El tall d’aquest divendres ha provocat un col·lapse rellevant als carrers adjacents, atapeïts de conductors que pretenien sortir de la ciutat, en molts casos d’escapada de cap de setmana. Aquest era precisament l’objectiu de la protesta: empipar la zona alta, que acostuma a utilitzar el túnel de Vallvidrera per abandonar Barcelona pel camí més ràpid els divendres a la tarda, «en solidaritat» amb els veïns de la Meridiana, que porten més de quatre mesos suportant les protestes independentistes al seu veïnat. 

«Tallem els talls».

Quan el rellotge ha assenyalat les 19.00 hores, un grup d’unes quaranta persones han envaït els carrils centrals i han desplegat una pancarta amb el lema: «Tallem els talls» La presència de periodistes, tant de premsa i ràdio com de televisió, ha sigut gairebé tan nombrosa com la suma de manifestants aportada per SCC.

Notícies relacionades

L’acció ha obligat la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra a desplegar un important dispositiu per assegurar-se, en primer lloc, que no quedés cap cotxe retingut a l’interior del túnel de Vallvidrera i, en segon lloc, per desviar la resta de vehicles cap a la ronda de Dalt o cap a carrers residencials del districte de Sarrià-Sant Gervasi.  

El tall s’ha produït sobre la via Augusta a l’altura del carrer Hort de la Vila. El president de SCC, Fernando Sánchez Costa, ha justificat l’acció. «Amb aquest gest esperem que la Generalitat posi fi als talls de carreteres», ha demanat. «Ens sembla intolerable que un grup independentista en connivència amb la Conselleria d’Interior entorpeixi la tornada a casa de tants treballadors diàriament des de fa gairebé 150 dies», ha afegit.