PELS COMICIS A CATALUNYA

Els aliats de Sánchez demanen accelerar els Pressupostos del 2021

El Govern assumeix que ERC no avalarà els comptes del 2020 amb eleccions autonòmiques a la vista

Els republicans, el PNB i Compromís, favorables a aprovar a la tardor el projecte de l'any que ve

undefined48818266 madrid 27 06 2019  politica  homenaje a las victimas de terr200306130058

undefined48818266 madrid 27 06 2019 politica homenaje a las victimas de terr200306130058 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

Els aliats del Govern central han arribat a la conclusió que, tret de miracle, ERC no podrà facilitar l’aprovació dels Pressupostos  Generals de l’Estat abans que se celebrin les eleccions a Catalunya. Les seves anàlisis indiquen que els republicans no suportarien l’estrès d’aquesta votació, perquè els portaria crítiques de traïció a escasses setmanes d’enfrontar a les urnes amb un adversari, JxCat, que defensa la puresa de l’ideari independentista.

Decidits a donar estabilitat a la legislatura, els socis empenyen Pedro Sánchez a reaccionar: prefereixen que l’Executiu guardi en un calaix els comptes públics del 2020, que en aquestes circumstàncies no podrien tirar endavant abans de l’últim trimestre, i comenci ara a negociar directament les del 2021, per aprovar-les passats els comicis catalans. Això permetria als de Oriol Junqueras alliberar-se de la pressió electoral i avalar el projecte al Congrés. ERC, el PNB i Compromís recolzen aquesta fórmula. La Moncloa també la sospesa perquè les prospeccions de l’equip de Sánchez han arribat al mateix diagnòstic«L’abstenció d’ERC és verda».

Els republicans no ho neguen. Oficialment, expliquen, les negociacions no han començat, però en converses informals sí s’ha esbossat la idea que seria més productiu per al Govern donar per morts els Pressupostos del 2020 i afanar-se a buscar complicitats per al 2021. «Una possible solució és asseure’ns a negociar els de l’any que ve i treure’ls a l’octubre o el novembre, quan hagin passat les eleccions», sospesen els de Junqueras. Fins aleshores, Quim Torra els té en un puny, admeten, perquè del president (via Waterloo) depèn la data dels comicis. 

Últim trimestre

El PNB coincideix que en aquest context, pendents de les eleccions catalanes, el més operatiu és arremangar-se directament amb els comptes de l’any que ve. Si Torra acaba convocant les urnes per a l’octubre –com molts creuen que farà–, seria poc hàbil aprovar uns Pressupostos al novembre i tornar a començar immediatament tot el treball per al projecte de l’any següent. Els nacionalistes bascos consideren, en canvi, que amb uns Pressupostos per al 2021 aprovats, el Govern guanya almenys dos anys d’oxigen. «Tindria més sentit presentar els del 2021», admet el portaveu parlamentari del PNB, Aitor Esteban. 

Des de Compromís també aposten per recolzar fórmules que aportin estabilitat a l’Executiu. «No posaríem problemes a tramitar directament els Pressupostos del 2021, però sempre que es compleixin els acords firmats amb el PSOE, en els quals es comprometen a mesures pal·liatives per compensar el País Valencià fins que no hi hagi nous Pressupostos aprovats. Allà, per exemple, que l’Estat assumeixi la seva responsabilitat en el finançament de la dependència és clau. Mentre ho compleixin, ens semblarà bé», argumenta el seu portaveu, Joan Baldoví, que reclama que la negociació comenci com més aviat millor. El grup valencià, igual com el PNB, no vol que el Govern li presenti els seus números a última hora i el pressioni amb les dates. Està disposat a recolzar, però reclama temps. 

Errejón demana valentia

Sánchez el tindrà una mica més complicat per convèncer Més País. El partit d’Íñigo Errejón  creu que el Govern no pot permetre’s aquests mesos en blanc, arrossegant més temps els Pressupostos de Mariano Rajoy. «Un Govern progressista sense Pressupostos progressistes és un Govern veient passar el temps», analitzen fonts d’aquesta formació. Recorden que la llei de Pressupostos «és l’instrument polític més important d’un Govern; més encara, d’un Govern que vol fer política social avançada», i demanen a l’Executiu que sigui «valent» i porti al Congrés un projecte «per a la transició ecològica i la justícia social» que pugui ser sotmès a deliberació i millorat.

Notícies relacionades

El cert és que Sánchez no té cap intenció de fer-li cas a Errejón en aquest assumpte. El Ministeri d’Hisenda  ja ha confirmat que si no compta amb les garanties de prou recolzaments no portarà els Pressupostos a la Cambra baixa. Com que la posició d’ERC impedeix aquesta majoria, cobra força la tesi que els comptes del 2020 mai veuran la llum i que el que es presentarà en el Parlament després de les eleccions catalanes serà el text del 2021. 

Aquesta fórmula té el camí aplanat. El Govern central, sense avisar els seus socis, va incloure en la votació del sostre de despesa de la setmana passada la previsió de l’any que ve. Els aliats no van voler fer soroll, diuen, però van prendre nota.