Comptes públics

Hisenda té a mà un 'pla B' per si fracassen els Pressupostos del 2020

El Congrés ja ha validat el sostre de despesa del 2021, del qual no es va informar l'opinió pública

ERC va facilitar amb el seu vot tramitar els Comptes d'aquest any i els del vinent

rosas52250608 montero y calvino en consejo de ministros200211175824

rosas52250608 montero y calvino en consejo de ministros200211175824 / Juan Carlos Hidalgo

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Congrés dels Diputats va donar dijous el seu recolzament a l’objectiu de dèficit del 2020 de l’1,8% del PIB i, de passada, al sostre de despesa de 127.609 milions, sota el qual el Govern central ha de construir el projecte de Pressupostos de l’Estat del 2020. El tràmit parlamentari va tirar endavant gràcies a l’abstenció dels independentistes d’ERC, satisfets amb el resultat de la taula de diàleg que el dia anterior havien pilotat a la Moncloa els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra.

La sorpresa va ser descobrir que mentre en una segona votació s’aprovava el camí d’objectius de dèficit i deute per al període del 2021 al 2023, també s’estava validant, de passada, el sostre de despesa pressupostària per poder construir els comptes de l’Estat per al 2021.

El resultat és que ERC, mentre facilitava iniciar la tramitació del Pressupost del 2020, estava fent el mateix per al 2021. ¿N’eren conscients? «Sabem el que votem», van respondre portaveus dels independentistes, informa Juan Ruiz. «Nosaltres el que vam fer [en la votació] és correspondre a la celebració positiva de la taula de diàleg i donar opció que es pugui negociar i parlar», van afegir. 

Història del tripijoc

En l’acord sobre el camí d’objectius de dèficit del 2021 al 2023 que es va sotmetre a votació dijous, el Govern va incloure la xifra de 131.437 milions d’euros com a sostre de despesa per als Pressupostos del 2021. El text era públic des que el Butlletí de les Corts el va publicar el 21 de febrer. Però ningú se n’havia adonat.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, no ho va explicar en la roda de premsa de l’11 de febrer, després del Consell de Ministres que va adoptar aquest acord. I no va aparèixer cap al·lusió al sostre de despesa del 2021 en la referència oficial que aquell dia donava compte del que s’havia acordat al Consell de Ministres. Montero tampoc en va parlar en la seva compareixença davant la Comissió d’Hisenda del 20 de febrer. I no en va dir res aquest dijous, en el seu torn de defensa dels dos acords que se sotmetien a votació al Congrés dels Diputats (dèficit del 2020 i camí del 2021 al 2023).

L’assumpte va sortir a la llum quan el va posar en evidència la portaveu del grup popular, Elvira Rodríguez, en el seu torn d’intervenció.  «¡Sorpresa! El primer que vaig pensar és que ens l’havien endossat, aprofitant les circumstàncies favorables a la seva aportació pels pactes subscrits (amb el PNB) i la taula de negociació d’ahir (amb Catalunya)», va dir Rodríguez des de la tribuna. 

La ministra Montero no va utilitzar el seu torn de rèplica per aclarir la troballa de Rodríguez.   Però aquest divendres, a Sevilla, Montero va afirmar que «en cap moment s’ha ocultat res» sobre el sostre de despesa per al 2021 i va expressar la seva sorpresa pel fet que alguns diputats del PP «no hagin llegit ni l’acord del Consell de Ministres ni la documentació que acompanyava el debat».

Segons la ministra, «amb tota claredat s’ha explicat que s’estava fent un camí per a quatre anys, un per al 2020 i un altre per a del 2021 al 2023, i que era obligatori que per al 2021 hi figurés el sostre de despesa», ja que la llei d’estabilitat fixa que l’acord del camí trianual d’objectius ha d’incorporar sempre el sostre de despesa per al primer dels anys afectats.

Aquest tecnicisme, no obstant, el coneixen escasses persones. I no va ser explicat en el seu moment a l’opinió pública

Possible intencionalitat

Tampoc s’havia explicat per què va decidir el Govern avançar al febrer un tràmit parlamentari (debat del sostre de despesa per a l’any següent) que normalment es fa al juliol, després del preceptiu informe que la Comissió Europea emet aquell mes sobre els Plans d’Estabilitat dels estats membres.

I la resposta, segons la diputada del PP, és clara: «El Govern es podria estar preparant davant de l’eventualitat de no poder aprovar el Pressupost del 2020» per la interferència de les pròximes eleccions catalanes, la data de les quals encara no ha sigut fixada pel president Torra.  «Si no, no tindria cap lògica que ens passin ara el sostre de despesa», explica Rodríguez a EL PERIÓDICO. «Així no han de tornar a demanar favors nous» als seus socis parlamentaris, afegeix la diputada popular.

Notícies relacionades

En declaracions a la SER, la ministra Montero va descartar ahir «de moment» una nova pròrroga pressupostària si els comptes del 2020 fracassen. Però el cert és que si això passa, el pla b ja està en marxa, ja que ja ha sigut superat el tràmit parlamentari que valida el sostre de despesa per al 2021.

 «Vull descartar [la pròrroga] fins i tot mentalment. Jo estic treballant per tenir uns Pressupostos per a aquest any i començar a fer ja l’arquitectura per a l’any que ve. És una mena de projecte bianual, encara que no existeixi tècnicament», va declarar Montero a la SER, amb una velada al·lusió al que podria ser el pla b pressupostari del Govern.

El PP planteja dubtes sobre la legalitat de la tramitació

L’article 15 de la llei d’estabilitat pressupostària estableix que en el primer semestre de cada any, mitjançant l’acord de Consell de Ministres, el Govern ha de fixar els objectius d’estabilitat pressupostària per als tres exercicis següents. L’acord ha d’incorporar el sostre de despesa pressupostària per al primer d’aquests tres anys. I abans de sotmetre’s a la votació del Parlament s’ha d’acompanyar de l’informe de la Comissió Europea sobre el programa d’estabilitat d’Espanya amb els objectius de dèficit i deute.