CONFLICTE CATALÀ

Sánchez mira als Pressupostos del 2021 per si falla ERC

El Govern es prepara per a un 'no' de Junqueras abans de les eleccions catalanes

L'Executiu negociarà «en paral·lel» els comptes per a aquest any i el que ve

rosas52050835 rufian y pedro sanchez debate investidura200201202517 / Eduardo Parra - Europa Press

rosas52050835 rufian y pedro sanchez debate investidura200201202517
montero

/

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

En el Govern ha arrelat la sensació que hi ha un risc real que ERC no avali els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2020  aquest estiu, com desitja Pedro Sánchez, per la pressió d’unes eleccions catalanes de data incerta. L’optimisme de fa setmanes s’ha anat evaporant. No hi ha derrotisme, però sí que s’ha arribat a la conclusió que han de preparar un pla b per si els republicans, arribat el juny, no s’han compromès a abstenir-se per la por de perdre vots davant de l’assenyalament de l’entorn de JxCat que els acusa de col·laborar amb l’«Estat opressor». La solució passaria per enviar a la paperera el projecte de comptes públics per a aquest any i portar al Congrés directament les del pròxim exercici, ja després dels comicis catalans. Passada l’angoixa de les urnes, opinen, el camí seria més fàcil per aconseguir, per fi, l’anhelat aval dels d’Oriol Junqueras.

Els dubtes que ERC recolzi el Pressupost del 2020 en un context electoral són tals que l’Executiu reconeix ja que, en les converses amb la resta de partits que estan a punt de començar, es negociaran xifres tant d’aquest exercici com del pròxim «conjuntament». El millor escenari per al Govern seria aconseguir el suport necessari per aprovar el debat de totalitat dels comptes del 2020 al Congrés. Si no té assegurat per endavant que aprovarà aquesta votació, Sánchez no portarà ni tan sols el text a la Cambra baixa per evitar una imatge de fracàs amb gust de déjà vu. A ningú se li oblida que la legislatura anterior va acabar just en aquest tràmit.

Però aquesta hipòtesi ha començat a perdre pes a la Moncloa. Els col·laboradors del president veuen cada vegada més clar que en ERC es podrien imposar les veus que prefereixen no mostrar-se alineats amb Madrid davant d’unes eleccions que s’acosten amb JxCat trepitjant-los els talons a les enquestes. Tot i que els missatges dels republicans apostant pel diàleg després del discurs de confrontació de Carles Puigdemont a Perpinyà han «tranquil·litzat» la Moncloa, la pugna electoral continua sent un risc. Si s’imposa a ERC el sector que advoca pel rebuig dels Pressupostos del 2020, el Govern no vol començar de nou. Per això ben aviat, quan comencin les negociacions, el Ministeri d’Hisenda portarà també els números del 2021 «en paral·lel». Sobre aquestes converses, adverteix la Moncloa, poc s’explicarà perquè els partits els han demanat «màxima discreció».

En aquest cas, el Govern guanyaria alguns mesos. En lloc de forçar ERC a exhibir proximitat amb Sánchez en ple context electoral, la votació clau en el Congrés no arribaria fins a mesos més endavant, en la recta final de l’any. Els republicans, per la seva part, llegeixen el missatge del Govern com una prevenció per si les eleccions catalanes són abans de l’estiu, informa Xabier Barrena.

Oficialment, el Govern no ha renunciat a presentar els comptes públics d’aquest any. No obstant, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va evitar aquest dimarts confirmar quin projecte portarà finalment el Govern al Congrés, si el del 2020 o el del 2021. La també portaveu de l’Executiu va demanar «aïllar» aquesta negociació de l’«atmosfera electoral». De moment, el sostre de despesa per a les administracions públiques aprovada la setmana passada pel Congrés fa referència al 2020 i també el 2021, cosa que deixa un tràmit ja aclarit si l’Executiu opta per esperar ERC i apostar directament pels Pressupostos de l’any que ve.  

La data clau

Notícies relacionades

La data electoral depèn de Quim Torra i, per tant, és Puigdemont qui té a la seva mà el calendari, també, dels Pressupostos. Els col·laboradors de Sánchez creuen que hi ha dues opcions. Que Torra convoqui immediatament quan s’hagin aprovat els comptes catalans i que els comicis siguin abans de vacances d’estiu –cosa que coincidiria amb el tràmit pressupostari al Congrés– o que esperi a la tardor.

En tot cas, reconeixen fonts governamentals, els Pressupostos han deixat d’estar dissenyats per a un sol exercici. Tot i que formalment contenen només les previsions per a un any, la inestabilitat parlamentària obliga l’equip de Sánchez a preparar un projecte que pugui ser prorrogable diversos exercicis, amb el qual bé podrien arribar –calculen– al final de la legislatura. La concepció dels comptes públics, insisteixen, ha canviat necessàriament des de l’època de les grans majories.