La JEC estudia el tuit de Casado sobre la inhabilitació de Junqueras

El líder dels populars va celebrar la decisió de la Junta Electoral una hora abans que el seu partit fos informat oficialment

El líder de Més País, Íñigo Errejón, ha denunciat aquesta irregularitat després de conèixer-se totes les dades

GRAF4978. MADRID, 05/02/2020.- El presidente del Partido Popular, Pablo Casado (c), ofrece un discurso durante la jornada inaugural del XXIX Congreso Nacional de la Distribución de la Automoción en el Centro de Convenciones Norte de IFEMA, este miércoles en Madrid. EFE/ Fernando Alvarado

GRAF4978. MADRID, 05/02/2020.- El presidente del Partido Popular, Pablo Casado (c), ofrece un discurso durante la jornada inaugural del XXIX Congreso Nacional de la Distribución de la Automoción en el Centro de Convenciones Norte de IFEMA, este miércoles en Madrid. EFE/ Fernando Alvarado / FERNANDO ALVARADO (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El 3 de gener, Pablo Casado va escriure a Twitter: «Un altre recurs del PP a la Junta Electoral Central (JEC) aconsegueix que Junqueras no sigui eurodiputat».  El president dels conservadors va avançar amb aquest missatge la decisió que aquest organisme acabaria de prendre minuts després i que no comunicaria als populars de manera oficial fins a una hora després. Una informació que la JEC està investigant com va poder tenir, segons va avançar El Confidencial i va confirmar aquest diari. Les indagacions van començar després que el líder de Més PaísIñigo Errejón, presentés dimecres passat un escrit davant de l’àrbitre electoral denunciant el tracte preferent que va rebre Casado.

 

Les presumptes irregularitats van quedar al descobert quan un ciutadà va demanar, fa dues setmanes, informació a la Junta Electoral sobre el suposat avenç del pronunciament a Casado. En un document, firmat pel president de l’organisme, Antonio Jesús Fonseca-Herrero, i al qual ha tingut accés aquest diari, es dona resposta a la petició i es detallen els horaris en els quals es va informar.

Segons el text, la reunió en la qual es va decidir rebutjar l’acta d’europarlamentari de Junqueras va acabar les 20:00 hores del 3 de gener i es va remetre la decisió per correu electrònic al PP a les 20:37 hores del mateix dia. Els populars van ser els primers en rebre la resolució, amb una diferència de minuts respecte a la resta de partits, al ser els promotors del recurs contra Junqueras. No obstant, el dirigent conservador ja havia publicat un missatge a Twitter aplaudint l’acord a les 19.38, gairebé una hora abans. 

Al·legacions

Fonts parlamentàries assenyalen que la Junta Electoral Central ha obert un procediment per estudiar el cas. Un dels primers passos que ha fet l’organisme és posar-se en contacte amb el PP per demanar-li totes les al·legacions que consideri convenient davant de la denúncia presentada per Errejón. Serà la setmana que ve quan, previsiblement, la JEC estudiarà el cas ja amb les al·legacions de cada partit. 

Notícies relacionades

El polític madrileny va registrar dimecres passat davant de la JEC un escrit en el qual s’apunta que «un o diversos membres» d’aquest òrgan «van filtrar» la decisió als conservadors, produint una «vulneració del principi d’igualtat» i situant els de Pablo Casado en una posició d’avantatge. L’acusació de l’exdirigent de Podem va arribar acompanyada de l’exigència a la Junta Electoral d’obrir una investigació per aclarir «l’esdevingut en l’esmentada sessió per tal de poder conèixer d’on prové la vulneració dels principis de neutralitat».

A més, defensa que, una vegada la JEC conclogui els seus esbrinaments, han de prendre accions contra els implicats. Així, considera necessari que s’iniciï «un procés sancionador contra tots els involucrats».