Echenique atia l'enfrontament entre el PSOE i Podem i carrega contra Campo

Nou enfrontament entre els socis de Govern per la decisió de recórrer la indemnització a la família de Couso

El portavoz de Unidas Podemos en el Congreso, Pablo Echenique, en ruda de prensa tras la Junta de Portavoces del Congreso de los Diputados, en Madrid (España), a 15 de enero de 2020.

El portavoz de Unidas Podemos en el Congreso, Pablo Echenique, en ruda de prensa tras la Junta de Portavoces del Congreso de los Diputados, en Madrid (España), a 15 de enero de 2020. / Eduardo Parra (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campos, s’ha convertit en la diana encoberta de tots els atacs d’Unides Podem arran de les topades per aprovar la llei de violència sexual. «Sembla que fa falta que vingui un ‘machote’ i digui: ‘Vinga, t’arreglo la llei’», ha lamentat el portaveu dels morats al Congrés dels Diputats, Pablo Echenique, amb referència als intents del responsable de Justícia d’introduir modificacions en el text legislatiu que es va impulsar des del Ministeri d’Igualtat, liderat per la podemista Irene Montero

Les topades entre socialistes i morats continuen un dia després que el Consell de Ministres donés el seu vistiplau per a la tramitació del text legislatiu. Per a Echenique resulta estrany que això només passi quan es tracta de lleis feministes elaborades per dones expertes en la matèria. Una cosa que, segons diu, va passar també amb la Llei Orgànica de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere que va tirar endavant el PSOE el 2004. 

Els retrets del dirigent de Podem arriben després que aquest dimarts el vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, assegurés que «hi ha molt masclisme frustrat» en les «excuses tècniques» que tant Campos com la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, al·legaven per allargar la tramitació de la norma. El cap dels morats ha rebut resposta aquest dimecres. La portaveu dels socialistes a la Cambra baixa, Adriana Lastra, ha afirmat que «no hi ha ministres masclistes, hi ha un Govern feminista, del primer a l’últim». 

Campo ha assegurat que el que s’ha produït és un «procés ordinari de millora» i ha emmarcat les crítiques rebudes pels seus companys de Govern al fet que Justícia, com Hisenda, és un departament que resulta «antipàtic» quan es posa «perepunyetes» a l’hora de millorar lleis perquè siguin «el més perfectes possibles».

Nova fricció

Notícies relacionades

Enmig d’aquesta disputa, ha aparegut una nova fricció entre els socis de Govern. Aquest dimarts es coneixia que l’Advocacia de l’Estat recurrira la resolució de l’Audiència Nacional per la qual la família del càmera de Telecinco José Couso, assassinat per l’exèrcit nord-americà a l’Iraq el 2003, ha de ser indemnitzada per l’Estat amb 182.000 euros (gairebé 100.000 per a la seva víuda i més de 42.000 per a cadascun dels seus dos fills). 

Unides Podem ha llançat un comunicat en el qual mostra tot el seu suport a la família Couso i discrepa del criteri de l’Advocacia de l’Estat. Segons expliquen, la «sala contenciosa administrativa de l’Audiència Nacional s’ha pronunciat clarament sobre la procedència de la indemnització i reparació establerta». En aquest sentit, destaquen que continuaran treballant perquè la víuda, fills i família de Couso siguin indemnitzats. A més, els morats apunten en el text que es tracta d’una «batalla jurídica» en la qual han tingut «immenses dificultats».