LLEI DE VIOLÈNCIA SEXUAL

Iglesias aviva la tensió entre el PSOE i Podem per la llei de violència sexual

El vicepresident segon del Govern assegura que hi ha «molt masclisme frustrat» en les «excuses tècniques» de Justícia

Des del ministeri de Juan Carlos Campo s'assegura que el compromís amb la igualtat és «l'eix central» en totes les seves polítiques

zentauroepp52480950 sanchez iglesias200225171052

zentauroepp52480950 sanchez iglesias200225171052 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez / Ángeles Vázquez

L’aprovació per part del Consell de Ministres de la llei de violència sexual no va tancar l’esquerda oberta entre el PSOE Unides Podem per aquesta iniciativa. Les discrepàncies entre socialistes i morats per la tramitació del text legislatiu semblava que estaven resoltes a última hora de dilluns, quan va quedar clar que el Govern inclouria el projecte normatiu en la reunió setmanal del Consell de Ministres, i el faria coincidir amb la setmana del Dia Internacional de la Dona. No obstant, hores després que l’Executiu donés el vistiplau a la llei, el vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, va reobrir el conflicte amb els seus socis a l’assegurar que hi ha «molt masclisme frustrat» en les «excuses tècniques» que el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va argumentar per intentar retardar la posada en marxa de la llei.

Els frecs en el si del Govern de coalició, a causa de la introducció en el Codi Penal del ‘només sí és sí’ fa setmanes que duren. Des de mitjans de febrers, fonts del ministeri d’Igualtat, liderat per la podemista Irene Montero, recriminen a Campos que s’escudi en «generalitats de procediment, sense concretar» per dilatar la tramitació de la llei. I en l’entorn de Sánchez acusen els morats d’una «certa inexperiència». Uns frecs que semblaven resolta amb l’aprovació de la llei. Un èxit per als ministres de Podem que, pel que sembla, no va ser suficient per a Iglesias.

Reprendre el conflicte

El vicepresident segon del Govern va carregar contra els seus companys de Govern al ser preguntat per si compartia les afirmacions tant de la vicepresidenta, Carmen Calvo, com del responsable de Justícia, que havien al·legat «excuses tècniques» perquè no la llei no prosperés. «A les dones en aquest país se’ls ha posat moltíssimes excuses. Crec que històricament les excuses han sigut una manera de mirar de limitar i mirar d’aturar l’avanç del moviment feminista. En les excuses tècniques crec que hi ha molt masclisme frustrat», va contestar Iglesias taxatiu.

Des de Justícia es va assegurar que totes les qüestions tècniques aportades intentaven fer que la llei, l’«esperit de la qual comparteixen», fos la millor possible. Per aconseguir-ho, va comptar amb l’experiència dels seus experts en les diferents jurisdiccions i va proposar els canvis que va entendre més convenients des de la «lleialtat».

De fet, la Comissió de Codificació del ministeri va treballar durant tota l’anterior legislatura en una reforma dels delictes sexuals que no va poder tirar endavant per la dissolució de les Corts. Això va fer que el ministeri de Juan Carlos Campo ja comptés amb un ampli coneixement de la matèria reformada, fins i tot abans de disposar del text proposat per Irene Montero.

A més d’això, fonts de Justícia van destacar el compromís amb la igualtat del ministeri i del mateix ministre i van recordar que anualment prepara unes jornades específiques per formar en aquest aspecte els diferents operadors jurídics.

Amainar el conflicte

Notícies relacionades

Van ser Calvo i Montero les que es van dedicar a amainar el conflicte i deixar de banda el conflicte. La vicepresidenta primera, abans que Iglesias es pronunciés, ja va deixar clar que el procés d’elaboració del text legislatiu va ser «el normal» quan es tracta d’un projecte «complex». «No té cap especialitat diferent», va defensar. En aquest mateix sentit, va fer èmfasi que dins del Govern estan «orgullosos» del resultat perquè diversos ministeris han treballat de manera coordinada, «amb l’impuls» que ha donat la ministra morada a la llei, «que ha impulsat aquest projecte amb rapidesa i agilitat». 

Per la seva banda, Montero també va rebaixar el xoc amb Calvo i Campos i va assegurar que els desacords en el Consell de Ministres es queden dins de la reunió dels ministres. A més, en una entrevista a El intermedio va aplaudir el compromís del president del Govern, Pedro Sánchez, per tirar endavant la llei.