PER L'ARTICLE 100.2

Junqueras surt de la presó i torna a les aules

El nou docent de la UVic-UCC, aplaudit en el seu primera dia al campus de Manresa, on treballarà tres dies a la setmana

Dues hores després de la seva tornada a la presó, el TGUE ha rebutjat que pugui ocupar l'escó al Parlament Europeu

salida junqueras universidad / periodico

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El temps dirà com apareixerà el nom d’Oriol Junqueras a les classes i els llibres d’història de Catalunya. De moment, el president d’ERC ha sortit de la presó aquest dimarts per tornar a trepitjar una aula universitària. Doctor en Història del Pensament Econòmic i llicenciat en Història Moderna i Contemporània, farà de docent al Campus Manresa de la UVic-UCC

Junqueras sortirà de la presó de Lledoners tres dies a la setmana durant sis hores en aplicació de l’article 100.2 del reglament. Aquesta és la fórmula a la qual tambés’han acollit Jordi Cuixart, Joaquim Forn i Raül Romeva (que va sortir per primera vegada aquest dilluns), així com Jordi Sànchez (que fa tasques de voluntariat) i Dolors Bassa i Carme Forcadell, que es cuiden de familiars. La fiscalia, que ja s’ha oposat a les sortides de Bassa i de Cuixart, estudia el cas Junqueras després d’una denúncia de Convivencia Cívica. «Hem fet les coses bé (...). «No permetré que ningú qüestioni la tasca dels funcionaris públics de les presons de la Generalitat, que han sigut avalades durant 30 anys de feina», ha sentenciat la consellera de Justícia, Ester Capella, segons informa Fidel Masreal.

junqueras-arribant-a-la-uni vid 03 114739 / periodico

Des que va entrar a la presó, fa 853 dies, el líder republicà només havia deixat la seva reclusió per anar al judici al Tribunal Suprem, que el va condemnar a 13 anys, per recollir l’acta de diputat al Congrés, el 21 de maig de l’any passat, i per comparèixer en la comissió del 155 del Parlament, el 28 de gener.

La condemna del Suprem, que l’inhabilitava per ocupar cap càrrec públic, impedia que Junqueras pogués ocupar la seva plaça de professor adjunt al departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona. Però la UVic-UCC, al ser una universitat privada, li ha permès tornar a l’ensenyament. 

«Ensenyar i aprendre. Sempre. I gràcies a tothom pel vostre suport, ¡us estimo!», ha tuitejat després de la seva sortida del centre penitenciari, a les 11 del matí tocades, per dirigir-se a la universitat, que és a cinc quilòmetres de Lledoners. A la porta l’esperava la vicerectora del Campus Manresa de la UVic-UCC, Sílvia Mas, així com un grup nombrós d’estudiants que gravaven amb els mòbils la seva arribada, rebuda entre aplaudiments. 

A la cafeteria i als passadissos l’arribada del nou professor ha sigut el tema més comentat entre els alumnes. «Ens sembla superbé», coincideixen Aida Ripoll i Anna Sànchez, que valoren que el president d’ERC no hauria d’estar entre reixes i celebren que surti tres dies a la setmana per anar al seu campus. Tot i que totes dues són estudiants d’infermeria, expliquen que ja han parlat amb altres companyes que «estaria bé assistir a alguna classe de Junqueras». Un dels professors ha comentat que era «un luxe» per al centre tenir l’exvicepresident de la Generalitat entre el professorat i recordava que ja havia fet una conferència inaugural del curs d’ADE del 2016-2017.

Classes després de Setmana Santa

Notícies relacionades

«Les sensacions són molt bones i estem molt contents», ha explicat la vicerectora, que ha comentat que en el seu primer dia Junqueras s’ha dedicat a conèixer la institució, com qualsevol nou docent. Tindrà un despatx propi en el qual ja ha començat a preparar les classes, que impartirà després de Setmana Santa. A la universitat ja han rebut multitud de peticions per apuntar-s’hi, tot i que ningú es podrà matricular fins que Junqueras acabi de perfilar exactament com serà el curs de formació continua que oferirà. «Tenim un esbós del temari: temes d’història, de filosofia, de pensament, i el que hem de definir ara és la quantitat d’hores, si tindrem requisits d’accés i el nombre de places perquè hem d’equilibrar l’oferta i la demanda –ha explicat Mas. Ens podíem imaginar que hi hauria interès perquè és un magnífic docent i podíem imaginar que aquesta temàtica general podria interessar molt». Després del seu primer dia, a les quatre i mitja Junqueras ha deixat el campus entre aplaudiments d’una cinquantena d’estudiants d’educació infantil, dels quals s’ha acomiadat amb un «gràcies i fins dijous».

Dues hores després de posar rumb a la presó, el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha denegat les mesures provisionals reclamades per l’exvicepresident de la Generalitat per poder ocupar el seu escó a l’Eurocambra.

El PP i Cs carreguen contra la sortida del líder d’ERC

La primera sortida d’Oriol Junqueras per treballar ha sigut durament criticada pel PP i Cs. La portaveu popular al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, ha qualificat d’«espectacle degradant per als demòcrates» la sortida del líder d’ERC. «Volem saber el percentatge i el nombre exacte de reclusos que es beneficien del mateix tractament vip de Junqueras», ha clamat. En aquest sentit, ha lamentat que a Espanya ser «polític» i «independentista» comporta certs beneficis, informa Miguel Ángel Rodríguez. Per la seva banda, el president del grup de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ho ha qualificat d’«escàndol democràtic» i ha denunciat que es tracta del pagament a ERC per investir Pedro Sánchez. La ministra portaveu del Govern, María Jesús Montero, ha expressat el respecte de l’Executiu per la decisió de la junta de tractament de la presó de Lledoners.