primeres diferències a l'executiu

Primers frecs entre Sánchez i Iglesias per igualtat i immigració

El PSOE i Unides Podem xoquen per la tramitació de la llei del 'només sí és sí'

La intenció de Grande-Marlaska d'endurir la llei d'asil irrita els morats

zentauroepp52379391 iglesias calvio200220112401

zentauroepp52379391 iglesias calvio200220112401 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Demostrar unitat. Era la intenció de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias quan es van embarcar en l’aventura de dur a bon port el primer Govern de coalició de la història d’Espanya des de la recuperació de la democràcia. Els líders del PSOE Unides Podem volien que l’Executiu tingués «diverses veus, però una única paraula», almenys de cara al públic. Socialistes i morats semblaven conscients que aquesta tasca es presentava complexa i es van conjurar per crear un òrgan en el qual unir estratègies. Just aquest dijous, quan es van posar en marxa les comissions de coordinació entre les dues formacions, es van escenificar les primeres esquerdes d’una aliança que durant el seu primer mes de vida ha funcionat sense grans sobresalts. La llei del ‘només sí és sí’ i la política migratòria del Govern van provocar frecs que des dels dos partits van provar de suavitzar.

La tramitació de la llei de llibertats sexuals va provocar, durant diverses hores, certa tensió entre el PSOE i Unides Podem. Fonts coneixedores de la negociació, asseguren que Sánchez i Iglesias s’havien compromès fa diverses setmanes a presentar aquesta llei abans del 8-M per la seva importància simbòlica. No obstant, les mateixes veus van denunciar que el projecte s’estava retardant de manera injustificada pel ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, que havia de donar el vistiplau definitiu per reformar el Codi Penal i incloure el ‘només sí és sí’.

Reunió al Congrés

 «S’està esperant des de fa setmanes [l’ok de Campo], i aquest últim es nega a fer-ho al·legant generalitats de procediment, sense concretar», van apuntar les mateixes fonts abans de denunciar que aquest retard suposava un incompliment de l’acord programàtic. Davant d’aquesta situació, expliquen, Iglesias es va reunir aquest dijous, després de la celebració del ple al Congrés, amb la vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, per assegurar-se que la llei es tramitaria en el temps pactat.

Una trobada en el qual, sembla, es va aconseguir el consens i unes hores més tard, des de la Moncloa, van informar que, efectivament, la llei es presentarà coincidint amb el Dia Internacional de la Dona. «És un projecte legislatiu il·lusionant, que estarà llest en el termini previst i enviarà un missatge clar de compromís del govern amb la igualtat de cara al 8 de març», van apuntar. A més, Campo va negar qualsevol tipus de bloqueig i va explicar que la seva intenció és «aconseguir la millor llei per a tothom». «No és tan important la pressa com la qualitat del contingut», va insistir la ministra portaveu, María Jesús Montero.

L’acord de coalició

Les diferències també van aparèixer de la mà de la llei d’asil i refugi després que es filtrés, dimecres passat, que el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, contempla la idea d’endurir la política migratòria. Una informació que va provocar la sorpresa i indignació dels d’Iglesias. «Apostar per endurir la llei contra les persones que venen a treballar al nostre país fugint de la gana i de la guerra o elogiar sentències que avalen la violació dels drets humans no només és el contrari del que figura en l’acord de govern de coalició, sinó que també és el contrari del que vol la immensa majoria dels votants», van assegurar fonts del partit morat.

Notícies relacionades

Des de Moncloa no van tardar a treure ferro a l’assumpte i deixar clar que la política migratòria «és una qüestió d’Estat, basada en el respecte i acatament de les decisions judicials i els drets humans». Així, van recalcar el seu compromís per establir cursos que permetin la correcta identificació entre peticions d’asil i migrants econòmics.

Les desavinences van arribar just el dia en què socialistes i morats van constituir els òrgans concebuts per unificar l’acció de l’Executiu. Així, al Congrés dels Diputats  es van reunir dirigents de les dues formacions per fer la primera reunió de la Comissió de Coordinació Parlamentària entre Unides Podem i el PSOE i de la Comissió Permanent de Seguiment de l’Acord de coalició. Segons van explicar des dels dos partits, van poder constatar la coordinació de l’aliança i van assenyalar que es reuniran «periòdicament en funció de la mateixa dinàmica del govern de coalició».