DECLARACIONS DE PUIGDEMONT

ERC avisa JxCat que és un error contraposar el diàleg a la negociació

Vilalta valora l'acte de Perpinyà com una «demostració de força de l'independentisme»

2
Es llegeix en minuts
Efe

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha advertit aquest dilluns a JxCat  que «seria un error» i «una irresponsabilitat» contraposar el diàleg i la negociació amb l’Estat a «la mobilització» de la ciutadania catalana, ja que les dues coses «són compatibles i complementàries».

Després de la reunió de la comissió permanent d’ERC, Vilalta ha valorat l’acte de dissabte passat a Perpinyà com una altra «demostració de força» de l’independentisme i ha evitat pronunciar-se sobre si era una convocatòria anti-ERC».

La portaveu republicana sí que s’ha posicionat en contra, en canvi, dels missatges llançats pels oradors de JxCat en aquell acte, en què es va desqualificar la taula de negociació entre els governs de l’Estat i català i se la va arribar a qualificar d’«una enganyifa» o «un engany».

Vilalta ha assenyalat que «no és una bona idea, és un error, contraposar el diàleg amb l’Estat a la mobilització, són instruments complementaris per avançar cap a la consecució de la república catalana, i les dues qüestions són totalment compatibles». Segons la portaveu d’ERC, «seria irresponsable negar la negociació en una taula de diàleg, com també ho seria abandonar la força social i mobilitzadora que té l’independentisme».

‘Sit and talk’

Vilalta ha declinat pronunciar-se sobre si el president de la Generalitat, Quim Torra, en concret, i el Govern en el seu conjunt, poden sentir-se desautoritzats després de l’acte de Perpinyà i ha dit que preferia que sigui JxCat que respongui a la pregunta de si Torra i el Govern en surten debilitats.

«Temps enrere [els postconvergents] reivindicaven el ‘sit and talk’ [asseure’s i parlar] perquè creien que era impossible que tingués lloc una negociació de govern a govern, i ara que existeix diuen que no serveix per a res», ha lamentat Vilalta. «Doncs bé –ha destacat la portaveu–, ERC no renunciarà a això, ERC ho vol tot, diàleg i mobilització, perquè les dues coses són compatibles».

Segons aquesta dirigent d’ERC, des del principi el seu partit ha sabut que «la negociació seria complexa i difícil, però Esquerra Republicana mai abandonarà la taula», ha assegurat, abans de demanar en una altra al·lusió indirecta als seus socis del Govern que «no s’ha de posar la bena abans de [patir] la ferida». Vilalta ha indicat, en tot cas, que ERC buscarà posar de relleu tot el que comparteix amb JxCat, i que, si en aquesta última «hi ha contradiccions, ja es veurà» com les resol.

«No renuncia a cap via democràtica» 

Sobre el fet que l’expresident Carles Puigdemont hagi preconitzat avui un pla b, que podria passar per tornar a la via de la unilateralitat, Vilalta ha recordat que en la ponència estratègica d’ERC s’indica que aquest partit «no renuncia a cap via democràtica i política per arribar a la independència de Catalunya».

Notícies relacionades

«Ara bé, –ha puntualitzat– creiem que, amb el que ha costat aconseguir una taula negociadora entre governs, «ara cal aprofitar la via del diàleg i la negociació» tot i que hi hagi «escepticisme» sobre els seus resultats.

Respecte al Consell per la República i si aquest organisme amb seu a Waterloo (Bèlgica) ha perdut o no la transversalitat, Marta Vilalta ha dit «entendre» que la CUP decidís no participar en l’acte de Perpinyà per considerar-lo «partidista», però s’ha limitat a apuntar que «pot ser positiva la seva tasca» si bé «convé definir el paper que ha de tenir».