MOBILITZACIÓ MASSIVA

Puigdemont, a Perpinyà: «Ser a Catalunya és un honor immens»

L'expresident publica un tuit al costat de Clara Ponsatí en la seva arribada a la Catalunya Nord

puigdemont

puigdemont

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Carles Puigdemont ja és a la Catalunya Nord. L’expresident ha publicat un tuit amb una foto al costat de Clara Ponsatí, l’exconsellera d’Educació, a la Porta dels Països Catalans, una obra de l’escultor Emili Armengol, a Salses, a 20 quilòmetres al nord de Perpinyà. «Hem entrat a Catalunya. Molt contents i emocionats de tornar a trepitjar terra catalana com a persones lliures, després de més de dos anys i tres mesos vivint a l’exili. Gràcies a tots els que ho han fet possible», ha publicat.  [Seguiu l’última hora de l’actualitat política, en directe].

Puigdemont ha assegurat que «ser a Catalunya és un honor immens», al considerar la ciutat com a part del nord de Catalunya.

Acompanyat pels exconsellers i ara eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí, Puigdemont ha arribat a l’estadi Aimée Giral de la USAP amb gran expectació entre els presents, al crit de «president» i «Visca Catalunya».

«Ser a Catalunya, acompanyat de Comín i Ponsatí, és un honor immens. Espero que avui puguem veure un gran partit de rugbi, que és el que ens ha portat fins aquí, i que demà sigui un gran dia», ha recalcat al referir-se a l’acte organitzat pel Consell per la República.

També han estat amb ell el conseller Jordi Puigneró i el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert.

La resposta de Valls 

«No, Carles... ets a França, una República, una i indivisible... Estàs protegit per la teva immunitat parlamentària, però no ets benvingut allà... Vas a fer una provocació respecte a Espanya, un estat de dret i una bonica democràcia amb els valors de la UE», li ha contestat Manuel Valls a Twitter.

Una placa amb el seu nom

Abans de les declaracions als mitjans, Puigdemont ha descobert una placa amb el seu nom a la Pedra del Mur de les Llegendes de la USAP juntament amb el president d’aquest club de rugbi, François Rivière, i després han accedit a l’estadi per seguir el partit entre la USAP i el Rouen.

«És un honor que un club català, tan important i estimat a Catalunya, un club històric de l’esport català, hagi tingut el detall d’inscriure el nostre nom en aquest mur», ha assegurat Puigdemont.

La visita de Puigdemont a l’estadi de la USAP és el primer dels actes de Puigdemont previstos a Perpinyà; entre aquests, el més important serà l’organitzat dissabte pel Consell per la República al Parc de les Exposicions de la ciutat.

L’acte comença a les dotze del migdia

L’acte a Perpinyà (Parc de les Exposicions) comptarà, a més de discursos polítics, amb actuacions castelleres, musicals i un vídeo amb la participació dels polítics presos. L’esdeveniment del Consell per la República, que estarà conduït per les actrius Loll Bertran i Carme Sansa, començarà a les dotze del migdia. No obstant, vint minuts abans ja hi ha programada una actuació castellera.

Més tard, serà el torn per a les intervencions de Joan Lluís Lluís, delegat a la Catalunya Nord del Consell per la República, els exconsellers Clara Ponsatí i Toni Comín i, finalment, el de l’expresident Carles Puigdemont. 

Tot seguit s’emetrà un vídeo titulat ‘Les veus de la repressió’ amb la participació dels polítics presos Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, així com Marta Rovira, Lluís Puig, Valtonyc o membres de CDR presos el 23-S, entre d’altres. La música també serà present en l’acte polític a través de les actuacions de Lluís Llach, Roger Mas i Jacquet

«Les veus de l’exili i la repressió»

L’organització preveu mobilitzar almenys 70.000 persones fins a Perpinyà.  Des de l’organització remarquen que l’acte permetrà «celebrar la victòria de la immunitat» per a Puigdemont, Comín i Ponsatí, però alhora criticar que Junqueras continua encara «sota la bota de la injustícia espanyola». «Serà un acte amb totes les veus de l’exili i la repressió», diu l’organització.

Notícies relacionades

La mobilització es preveu massiva i hi haurà fortes mesures de seguretat per entrar al recinte. Per exemple, els pals de les banderes han de ser de plàstic. A més, es tallaran dues carreteres durant tot el dia perquè hi aparquin els gairebé 600 autobusos que hi ha confirmats.

Crítiques per l’acte

L’acte que porta com a títol ‘La República al centre [del món]’, serà una prova de foc per al Consell, però també per a la mateixa ciutat. Fa dies que no queden hotels disponibles, ni a Perpinyà ni tampoc als voltants, i aquest dissabte moure’s per la ciutat serà complicat.