SONDEIG DEL CENTRE D'INVESTIGACIONS SOCIOLÒGIQUES

El PSOE consolida el seu avantatge i treu 12 punts al PP, segons l'enquesta del CIS

L'enquesta es va fer coincidint amb la convocatòria de la taula de diàleg Govern-Generalitat

cis febrero

cis febrero

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El PSOE consolida el seu avantatge i guanyaria les eleccions amb un 30,9%, segons el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). En estimació de vot, el PP obtindria un 18,9%; Unides Podem, un 13,6%; Vox, un 13,4% i Ciutadans, un 8,1%.

En concret, els socialistes sumen mig punt més, i els populars en perden un. El sondeig, elaborat entre l’1 i l’11 de febrer, calcula una baixada mínima en l’estimació de vot d’Unides Podem i les seves confluències, de només 2 dècimes, mentre que Vox es manté en el mateix percentatge que a l’enquesta anterior i Ciutadans puja 1,6 punts.

Entre els nacionalistes catalans, ERC baixa 6 dècimes fins al 3,3 per cent, mentre que JxCat en puja 4, fins a l’1,8%. El PNB cau 3 dècimes fins a l’1,3%, i EH Bildu, 2 fins a l’1,1%, un descens similar al que registra Més País/Compromís, al col·locar-se en l’1,6%, mentre que la CUP manté l’1% de l’enquesta anterior. Coalició Canària (CC) i Nova Canàries (NC) baixen una dècima fins al 0,2%, mentre que Navarra Suma en puja 2 fins al 0,3%, el mateix ascens que registra el BNG, que es col·loca en el 0,7%. L’estimació de vot per a Terol Existeix es manté en el 0,1%, el mateix percentatge que atorga el CIS al PRC. 

La suma de les esquerres guanyaria la de les dretes: PSOE i Unides Podem obtindrien un 46,1, per un 40,4% de PP, Vox i Cs. La publicació del baròmetre del febrer del CIS coincideix amb els primers compassos de la precampanya electoral a Galícia i al País Basc.

Taula de diàleg

El baròmetre reflecteix un increment de la preocupació pels problemes econòmics, l’atur, el mal comportament dels polítics i la independència de Catalunya.

Notícies relacionades

El sondeig, que es basa en un total de 2.957 entrevistes realitzades en 296 municipis de 49 províncies, es va fer coincidint amb la polèmica sobre la reunió entre el ministre de Transports, José Luis Ábalos, i la vicepresidenta veneçolana, Delcy Rodríguez, i, concretament, el 6 de febrer, el president Pedro Sánchez es reunia amb el president Quim Torra a Barcelona i acordaven posar en marxa la taula de diàleg.

A més, el 71,3% dels espanyols considera que la llei contra la violència masclista és insuficient i que s’ha de fer més per lluitar contra aquest problema, davant un 11,6% que sí que considera que la norma ofereix una resposta suficient.