veneçuela

Bronca al Congrés: crits de «dimissió» i aplaudiments de la coalició a Ábalos pel 'cas Delcy'

Veneçuela torna a aflorar a l'hemicicle del Parlament espanyol

abalos / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La pregunta d’un diputat del PP al ministre de Transport, José Luis Ábalos, sobre l’ocorregut a Barajas amb la vicepresidenta de Veneçuela s’ha saldat amb acusacions de mentides, crits de «dimissió» i l’aplaudiment dels diputats del PSOE i Podem posats dempeus en recolzament del ministre. En resposta a les acusacions del PP d’haver filat «una mentida rere una altra» per explicar la seva actuació amb Delcy Rodríguez, Ábalos ha replicat amb to d’incredulitat: «¿A vostès els preocupa la mentida?».

«¿A vostès? Que ens van fer creure a Espanya i el món que el pitjor atemptat que ha tingut Espanya l’havia comès ETA per salvar-se? ¿Que als soldats del Iac 42 no els van voler identificar?» i els que suposadament van desviar diners destinats a Veneçuela per finançar la campanya gallega, ha respost Ábalos a crits per fer-se sentir per sobre del terrabastall d’esbroncades i aplaudiments.

«Dimissió, dimissió», ha cridat tot el grup del PP i de Vox, fins que els aplaudiments del PSOE i els seus socis de Govern posats dempeus durant gairebé un minut han apaivagat els crits. Finalment, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha aconseguit imposar la tranquil·litat perquè el ministre conclogués la seva resposta.

«Enfilall de mentides»

L’enfrontament ha ocorregut en el transcurs de la sessió de control al Govern al Congrés dels Diputats, quan el diputat del PP Andrés Lorite ha preguntat a Ábalos si la nit en què va arribar a Espanya la vicepresidenta veneçolana va ordenar habilitar-hi una zona preferent a l’aeroport de Barajas. Segons Lorite, les explicacions donades pel ministre des d’aleshores són un «enfilall de mentides» i prova que «no diu la veritat ni per equivocació». «Vostè ha fet de la mentida el seu mètode i només li queda una opció digna: la dimissió», ha conclòs el diputat.

En resposta, Ábalos ha assegurat que l’oposició ha creat una xarxa de falsedats entorn de l’ocorregut aquella nit: «La sala VIP, el passeig pel ‘dutty free’, les 40 maletes, la trucada, l’or». Ha sigut llavors quan el ministre ha retret que el PP l’acusi de mentir quan és «el partit de la mentida, que ens va fer creure a Espanya i al món que l’atemptat pitjor que ha viscut Espanya el va portar a terme ETA, per salvar-se», ha començat a enumerar elevant la veu per fer-se sentir per sobre de les esbroncades dels uns i els aplaudiments dels altres. A crits, ha continuat enumerant el cas del Iac 42, l’ús de la Policia i la utilització de fons d’ajuda als espanyols a Veneçuela per a la campanya electoral a Galícia.

Batet hi intervé

Notícies relacionades

El ministre ha hagut d’interrompre la seva resposta ofegada per les esbroncades i crits dels diputats populars que han sigut respostos per un aplaudiment de tots els diputats del PSOE i Podem posats dempeus que ha durat gairebé un minut i mig i han obligat a intervenir la presidenta del Congrés per demanar silenci i respecte.

«No sé per a què em pregunten si no em deixen respondre», ha reprès Ábalos, que ha considerat que «en el fons, la veritat no els interessa» i que explicarà «el dia que vostès se cenyeixin a la veritat dels fets», que en realitat «són tan simples, que vostès els han exagerat fins al deliri», ha conclòs entre els aplaudiments del seu grup.