DIVERSES DENÚNCIES

La trobada entre Ábalos i Delcy Rodríguez, en mans de dos jutges de Madrid

La Fiscalia de Madrid haurà de tancar les diligències que va obrir per la denúncia del PP

Només el Suprem pot investigar el ministre, per la qual cosa en el seu cas els jutges s'inhibiran en el seu favor

zentauroepp51517054 economia jose luis abalos191228203310

zentauroepp51517054 economia jose luis abalos191228203310 / Kai Foersterling

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Dos jutjats de Madrid seran els encarregats de determinar si s’ha d’obrir un procediment penal per la trobada mantinguda entre el ministre de Transport, José Luis Ábalos, amb la vicepresidenta veneçolana, Delcy Rodríguez. En cas que així ho determini qualsevol dels dos o el mateix Tribunal Suprem, davant el qual també s’han presentat un parell de querelles contra el dirigent socialista, es tancaran les diligències d’investigació obertes per la Fiscalia de Madrid a partir de la denúncia presentada el 31 de gener pel Partit Popular. 

La denúncia del PP per prevaricació va correspondre al Jutjat d’Instrucció número 47 de Madrid, el titular del qual és Adolfo Carretero. Li va arribar per repartiment després que la jutge d’instrucció número 7 de Madrid, Susana Trujillano, en funcions de guàrdia, ordenés Aena conservar les imatges gravades el 20 de gener passat a l’aeroport madrileny de Barajas. La querella interposada pel  partit Laòcrata d’Espanya, també per un delicte de prevaricació, va correspondre al jutjat número 31, el titular del qual és Antonio Serrano-Arnal, entre les causes del qual figura l’oberta per investigar el patrimoni de l’exvicepresident del Govern Rodrigo Rato.

Cap dels dos magistrats compta encara amb la documentació relativa a la polèmica trobada, cosa que significa que encara no han pogut adoptar cap decisió sobre la denúncia i la querella. Si entenen que els fets revesteixen caràcters de delicte i admeten a tràmit alguna d’aquestes iniciatives judicials, s’haurà de concretar quina és més antiga, per poder acumular-hi tots els procediments iniciats. 

«Una mica estranya»

Notícies relacionades

També existeix la possibilitat que el Suprem, cap al qual es van dirigir el partit Laòcrata i Vox, es pronunciï sobre les querelles interposades contra el ministre de Transport, que és aforat davant l’alt tribunal i per tant només pot respondre davant seu, circumstància que podria obligar els jutges de plaça de Castella a remetre-li les actuacions. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va dir al matí que «a priori sona una mica estranya» la decisió de la jutge de reclamar les cintes de l’aeroport per evitar la seva destrucció, en principi prevista per als 30 dies següents a la gravació.

Tot i que Trujillano afirmés en la seva resolució que els fets revestien caràcters de delicte, la decisió sobre això correspon al jutge Carretero, que haurà d’incloure en el procediment les diligències fiscals obertes a la fiscalia de Madrid, a qui la magistrada també va consultar en relació amb la conservació dels vídeos. El ministeri públic no s’hi va oposar.