TARDOR DEL 2017

CaixaBank i el Banc Sabadell defensen el trasllat de la seva seu social i neguen pressions

Oliu justifica la mudança com una qüestió «purament tècnica i necessària»

Fainé i Gual rebutgen haber format part de cap «complot ni estratagema»

zentauroepp52476861 oliu200225125332

zentauroepp52476861 oliu200225125332

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Fundació Bancària La CaixaIsidre Fainé, el president de CaixaBankJordi Gual, i el seu homòleg al Banc SabadellJosep Oliu, han defensat aquest dimarts, en la comissió d’investigació sobre l’article 155 de la Constitució a Catalunya, la decisió de traslladar les seves seus socials fora de Catalunya la tardor del 2017 i han negat que rebessin pressions per prendre aquesta decisió.

«En cap moment vam rebre cap pressió política. Som una entitat absolutament professional i la decisió dolorosa es va prendre amb l’objectiu de protegir la feina dels empleats, els estalvis dels clients i la inversió dels accionistes», ha dit Gual, i ha justificat la mudança de la seu social de CaixaBank a València com una garantia de «continuïtat de l’activitat econòmica» davant d’una situació de vulnerabilitat amb «inseguretat jurídica i dobles legalitats que creen pànic». En aquesta direcció, ha negat que hagués format part de cap «complot ni estratagema». 

A aquesta comissió no hi acudeix cap diputat del PSC, Cs i el PPC, i per això en la sessió d’aquest dimarts només hi han participat cinc diputats, en representació de JxCat, ERC, la CUP i els comuns. Després de ser preguntat pels parlamentaris, Oliu ha insistit que el trasllat «no va ser per raons polítiques, sinó purament tècniques», en el marc d’un «context social convuls amb incertesa i inquietud pel moviment de saldos», que «va obligar» a portar la seu social del Banc Sabadell a Alacant.

Tant Oliu com Fainé i Gual han defensat el trasllat com el fruit d’una «percepció» de la ciutadania, que va portar els clients a retirar dipòsits per por que Catalunya quedés fora de la Unió Europea amb l’anunci d’una declaració unilateral d’independència.

«[El canvi de seu social] era el que més garantia l’estabilitat dels nostres dipositants. Davant d’una inquietud real o percebuda, real o imaginària, vam prendre una decisió, per a mi extraordinàriament difícil i lamentable, però no vam rebre pressions ni de la Corona ni del Govern central; va ser una decisió presa al marge de tot això», ha explicat. «La sensació que no sabíem què passaria l’endemà va ser generalitzada, la població no sabia quina llei s’aplicaria i va tenir por. I el que van fer és retirar els diners del banc o procurar que estiguessin en un lloc en el qual no hi hagués riscos», ha afegit Gual.

Risc «greu» de liquiditat

Segons han explicat, el Banc Sabadell va detectar que la primera setmana d’octubre els clients van retirar 4.600 milions d’euros, majoritàriament del sector privat, dels quals el 57% eren de clients catalans i el 43% de la resta d’Espanya. Per la seva banda, CaixaBank va diagnosticar que en aquests mateixos dies, just després de la celebració del referèndum de l’1-O, els clients van retirar 7.000 milions d’euros, també majoritàriament d’agents privats. Una situació que generava «un risc greu de liquiditat» a aquests dos bancs.

«Havíem d’actuar radicalment per tallar aquest procés exponencial», ha apuntat Gual, i ha afegit que el banc es va haver de traslladar per garantir que no quedava fora de la zona euro, un tràmit que va ser possible a l’«aprofitar» el reial decret del Govern de Mariano Rajoy que habilitava aquest tipus de decisions. En canvi, Oliu ha negat tenir coneixement d’aquest decret abans de prendre la decisió.

Sigui com sigui, tant CaixaBank com el Banc Sabadell asseguren que van poder recuperar l’«estabilitat» al tancar els resultats anuals i evitar una fuga d’inversors internacionals. Gual ha incidit que la convocatòria electoral a Catalunya també va aplanar aquesta normalització dels fluxos d’estalvis. Ni CaixaBank ni el Banc Sabadell han mostrat intencions de tornar la seu social a Catalunya.

En alerta des del 2014

Notícies relacionades

El president del Banc Sabadell ha afirmat que, des del 2014, havia alertat el llavors president Artur Mas dels perills de posar en dubte la legalitat vigent i que la decisió va ser «purament tècnica» sense interferències polítiques: Així mateix, ha revelat que va comunicar la seva decisió personalment a l’exministre d’Economia Luis de Guindos; a l’expresident Carles Puigdemont; a l’exvicepresident i exconseller d’Economia Oriol Junqueras; a l’expresidenta del Parlament  Carme Forcadell; i que va telefonar a CaixaBank. 

El Banc Sabadell va ser la primera gran empresa de l’Ibex a emportar-se la seu social a una altra comunitat autònoma, una decisió que es va materialitzar el 5 d’octubre del 2017 amb el trasllat a Alacant. El consell d’administració de CaixaBank va acordar el trasllat a València l’endemà, el 6 d’octubre.