crisi política

Zapatero: El Govern ha gestionat «absolutament» bé el cas Delcy Rodríguez

«Felicitar l'Executiu, si l'oposició només té Veneçuela és perquè les coses s'estan fent molt bé», afirma l'expresident

zapatero

zapatero

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Aquest divendres l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero ha assegurat que el Govern de Pedro Sánchez ha gestionat «absolutament» bé el cas del viatge de la vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez. «Em resulta insòlit, insòlit alhora que tranquil·litzador, que l’oposició faci de Veneçuela un tema d’oposició, gairebé el primer tema d’oposició en aquests moments», ha afirmat en declaracions als mitjans a la Universitat d’Almeria (UAL).

Zapatero ha afegit que això indica que l’«evolució del país és bona o que tenim una oposició amb una falta d’imaginació, recursos, múscul, molt notable». «Felicitar el Govern, si l’oposició només té Veneçuela és perquè les coses s’estan fent molt bé», ha dit. Ha apuntat que li agradaria veure la dreta apostar per «solucions pacífiques» en problemes «difícils i conflictius». «Penso en l’Iraq, en Veneçuela, el registre sempre és el de la sortida confrontacional, demonitzar uns i avalar tot l’ús de la força», ha afirmat.

Per això, considera que el Govern i la Unió Europea (UE) han de mantenir «aquest principi constitucional de la UE» que és la solució pacífica dels conflictes. Creu que, des de la seva experiència parlamentària, el ministre de Transport, José Luis Ábalos, ha donat «moltíssimes explicacions, més que suficients» sobre la seva trobada amb la número dos de Nicolás Maduro, afirmant que si l’oposició defensa que Rodríguez no podia entrar a Espanya, la realitat és que «no hi va entrar».

Reforma del Codi Penal

«És el surrealisme màxim, la política no es pot convertir en surrealisme. El surrealisme màxim és veure si estava en suspens, ¿suspesa? ¿Què serà el següent? Va arribar a l’aeroport com altres persones que no hi poden entrar, i no hi va entrar. Es van complir les normes, més enllà del que pensem alguns de les normes», ha dit. A més, ha recordat que el Govern «ha reconegut Guaidó, que és el que ells [el PP] volen». «No els val res», ha afirmat l’expresident, que considera que el PP «perd per excés» i pronostica que tornarà a «perdre» si no canvia la seva posició. 

Al ser interpel·lat sobre si el seu treball a Veneçuela és coordinat amb el Ministeri d’Afers Estrangers, ha assenyalat que informa dels temes que creu «rellevants», com ja feia amb el Govern de Mariano Rajoy o com fa amb altres països: «Com se sap que estic tan intensament vinculat amb el que hi passa, representants de la UE em truquen i consulten la meva opinió, que pot ser compartida o no». 

D’altra banda, Zapatero ha considerat que la modificació del Codi Penal relativa als delictes de rebel·lió i sedició contribuirà a resoldre «una situació tan greu, difícil per a la nostra convivència, el nostre ésser i futur d’Espanya»

Notícies relacionades

.«Endavant [amb la reforma], és obligació del legislador», ha dit, i ha remarcat que, tal com estan redactats, aquests delictes «són caducs».

«Només s’ha de veure, qualsevol interpreta avui una acció d’aquesta naturalesa. Quan redactes el Codi Penal ho fas pensant en tancs i accions d’un altre tenor», ha afirmat.  També ha dit que la reforma dels delictes contra la llibertat sexual és una «qüestió fonamental», que considera un «avenç més en la llibertat, en la igualtat de gènere, en la dignitat d’un país».