CITA A LA MONCLOA

Sánchez enutja Torra al proposar que la taula de diàleg se celebri el 24-F

El Govern fa pública la seva oferta a la Generalitat, pactada amb ERC però no amb JxCat

Els postconvergents, molestos, diuen que comprovaran si l'agenda de Torra està lliure aquell dia

sanchez fija fecha para la mesa de dialogo y torra responde / periodico

2
Es llegeix en minuts
I Mármol / J.R. Sierra/ F. Masreal / X.Barrena

Tensions de conseqüències encara incertes en l’organització de la primera reunió de la taula de diàleg entre el Govern central i la Generalitat. La Moncloa ha irritat Quim Torra al proposar públicament aquest dimecres que la cita se celebri el dilluns 24 de febrer a la Moncloa sense haver arribat abans a un pacte amb el president sobre la data. A diferència d’anteriors trobades, quan la cita es donava a conèixer després que les dues parts donessin el seu plàcet, en aquesta ocasió l’Executiu ha comunicat als mitjans de comunicació la seva oferta sense la confirmació de Torra. La data, no obstant, sí que havia rebut l’aval d’ERC, segons indiquen fonts coneixedores de les converses. Els postconvergents, molestos, han anunciat que hauran de revisar l’agenda del president per determinar si hi pot assistir o no.

Segons fonts de la Presidència, aquest dimecres al matí, l’equip de Sánchez s’ha posat en contacte amb el de Torra per comunicar-los aquesta data. Asseguren haver demanat que no es fes públic el dia fins a arribar a un acord. «Lamentem que la Moncloa hagi anunciat una data sense acord ni tenint en compte l’agenda  del president Torra», assenyalen les mateixes fonts.

La portaveu de JxCat al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, ha criticat la falta de «cortesia» i que l’Estat hagi actuat amb «unilateralitat», i ha assegurat que el seu partit continua disposat a mantenir-se en el diàleg. «Ara es precipita aquesta data, veurem de quina manera es pot encaixar amb l’agenda del president Torra», ha assenyalat, deixant, no obstant, l’assistència en l’aire. 

Insistència en el mediador

L’anunci del Govern arriba després de constatar que JxCat s’enverina en la reclamació d’un mediador per a aquest fòrum, una cosa que l’Executiu descarta i que ERC no veu com a imprescindible. De fet, el portaveu dels postconvergents al Parlament, Eduard Pujol, ha afirmat que el «pas en fals» de la Moncloa a l’anunciar la data de la reunió sense un consens previ «demostra la necessitat» d’aquesta figura. També ha qualificat d’«ocurrència irresponsable» l’actitud del Govern, i ha dit que la Generalitat es mereix el tracte que Sánchez li donaria a «qualsevol govern europeu».

El context no és fútil. Mentre a Madrid fonts coneixedores dels contactes auguraven aquest dimecres a primera hora que l’anunci de la data seria «imminent», fonts de la Generalitat qüestionaven aquesta pressa. En el Govern central ha arrelat la sensació que Torra intenta posar pals a les rodes del diàleg, principal conquesta d’ERC en la negociació de la investidura, per danyar els seus adversaris en una precampanya electoral que s’augura especialment dura. Amb aquesta tesi, l’Executiu mira de protegir la taula, conscient que en depèn que els republicans recolzin els Pressupostos Generals de l’Estat, imprescindibles per a la supervivència de Sánchez a la Moncloa. 

Notícies relacionades

I no és només la Moncloa. També els encara socis de Govern de JxCat, ERC, consideren que la postconvergència prova de dilatar l’inici de les converses. Ja dilluns, Marta Vilalta, coneixedora dels contactes entre el líder republicà extramurs, Pere Aragonès,  amb Sánchez, va exigir que es convoqués ja la taula, és a dir, que s’arxivés la polèmica del mediador. En els últims dies, ha sigut el cap visible d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, i la portaveu parlamentària del PSOE, Adriana Lastra, els que han concretat la cita de dilluns.

A tot això no és aliè, per descomptat, que el Govern es trobi amb respiració assistida, atès que el mateix Torra va certificar el seu final diferit en espera de l’aprovació dels pressupostos. Considera ERC que la tàctica dilatòria de Torra i la seva força té interessos merament d’oportunitat electoralista i, davant d’això, ha optat per empènyer darrere la celebració de la reunió.