EL LABERINT CATALÀ

Torra sospesa portar al Parlament el veto al mediador

La delegació catalana de la taula de diàleg, nou escull entre JxCat i ERC

El president demana ara no tenir pressa i la Moncloa s'avé a una cita imminent

undefined52251481 barcelona 11 02 2020 pol tica  el president de la generalita200216105001

undefined52251481 barcelona 11 02 2020 pol tica el president de la generalita200216105001 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Xabi Barrena / Juan Ruiz Sierra

Després de setmanes d’enrocs en les seves posicions sobre el relator, JxCat i ERC busquen una sortida a una qüestió, la del mediador, que els primers consideren estructural i, els segons, accessòria. Tots dos, i la CUP, van votar fa 10 dies en favor que hi hagués aquesta figura a la taula entre governs. El problema neix que l’independentisme no va preveure què fer si la Moncloa s’oposava al relator. És a dir, si és una condició ‘sine qua non’ o no, el que traduït seria si es pot anar a negociar sense mediador o es fixa un punt final a la taula. Enmig del pols, segons apunten fonts postconvergents, el president, Quim Torra, sospesa portar al Parlament la qüestió, una vegada s’oficialitzi (més) la nul·la disposició del Govern a acollir una tercera part. Una opció, revelen aquestes fonts, traslladar a la Cambra la decisió de si es pot acudir a aquesta taula fins i tot sense mediador.

I és que els partits i les entitats independentistes estan convertint en un serial polític la seva negociació interna sobre com ha de ser la taula de negociació amb el Govern del PSOE. El secretisme decretat pels sobiranistes, sobretot després del conclave que els va reunir dilluns al Palau de la Generalitat, ha convertit les qüestions prèvies en una obsessiva qüestió central de la política catalana. Amb versions diferents i un lent avenç.

En aquesta cimera, la qüestió del relator no va sorgir com un aspecte polèmic, tenint en compte que els tres partits presents hi van votar al seu dia a favor. A més, es va constatar el ple acord sobre quines propostes portar a la taula, que es resumeixen al ja conegut ‘pack’ d’autodeterminació i amnistia.

Les quotes

Els dos partits sí que admeten que, fins al moment, ni tan sols s’ha abordat qui formarà la part catalana, en una iniciativa que el Govern ara no té pressa a convocar mentre a la Moncloa estan disposats a celebrar la setmana que ve. Només la presència de Torra i del vicepresident, Pere Aragonès, es dona per segura.

El cert és que, segons constaten en el Govern central, la controvèrsia del relator s’ha constituït en una evident arma llancívola en el clima preelectoral que es viu a Catalunya. La prova, el xoc dialèctic entre Laura Borràs i Gabriel Rufián aquest dimarts al Congrés en qüestió de minuts. Mentre la diputada va insistir que és una «obligació» que existeixi un relator –i JxCat va confirmar durant tot el dia que és necessària per «no perdre el temps ni prendre el pèl a la gent»–, el republicà replicava que exigir aquesta figura és afegir «pressió».

En la roda de premsa després de la reunió del Govern, gairebé totes les preguntes es van centrar en aquest assumpte i les respostes de la portaveu i consellera de Presidència, Meritxell Budó, es van limitar a afirmar que no ha sigut Torra el que s’ha compromès a reunir la taula aquest mes. «No ens apressa el calendari sinó que les coses surtin bé i garantir l’èxit de la taula de negociació», va concloure. I fidel al secretisme acordat, es va negar a donar detalls sobre la negociació interna entre independentistes.

De nou, el mediador

Notícies relacionades

Budó va apuntar que «el president Torra ha fet seu el mandat del Parlament, que la figura és necessària per garantir l’èxit de les converses». I sobre si es tracta d’un element indispensable, no es va moure de la idea de «garantir l’èxit de la taula de negociació, i amb el màxim consens en la part catalana».

La portaveu va apuntar que en la reunió del Govern de la setmana que ve s’analitzarà un esborrany amb les qüestions que la Generalitat vol plantejar en la comissió bilateral per enviar-lo al Govern per treballar en aquesta cita –paral·lela a la taula política– que ha d’abordar qüestions competencials.