OPERACIÓ ERM

Zaplana va presumir en una carta des de la presó que tindria el recolzament de la responsable del CNI

L'expresident valencià va escriure a l'exdiputada Suanzes per calmar-la després que la jutge l'enviés a la presó

El «contacte» del polític del PP era una magistrada i les diligències apunten a la ministra Margarita Robles

fotosagencias20180702162924

fotosagencias20180702162924

3
Es llegeix en minuts
Juan Nieto / Laura Ballester

Una carta escrita per l’expresident de la Generalitat valenciana Eduardo Zaplana durant els mesos que va ser a presó provisional podria fer un gir a les diligències derivades de l’operació Erm Eduardo Zaplanapresól’operació Ermi constatar les filtracions que a punt van estar de malmetre la investigació, segons publica ‘Levante-EMV’‘Levante-EMV’, diari del grup Prensa Ibérica. La xivatada hauria consistit a alertar el principal imputat, l’exministre del PP, de les diligències obertes per un jutjat.

Segons apunta la informació a què ha tingut accés ‘Levante-EMV’, la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha localitzat una carta que Zaplana va escriure a la seva cel·la i va enviar a l’exdiputada autonòmica Elvira Suanzes, també imputada en aquest cas per blanqueig. En l’escrit, de caràcter personal, Zaplana relataria les filtracions i suggereix que la màxima responsable del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) els ajudaria en la seva batalla per entorpir aquesta investigació.

En la missiva, l’exministre de Treball també presumiria de contactes i de la seva amistat amb la responsable del CNI, que també havia sigut magistrada. La carta es va escriure entre els mesos de juny i octubre del 2018, per la qual cosa les diligències apunten que Zaplana es referiria a l’actual ministra de Defensa, Margarita Robles.

No obstant, segons aquesta informació, el nom de Robles no apareix a la carta localitzada pels investigadors. Els agents van trobar aquest document durant la segona fase de l’operació policial, que va tenir lloc el novembre del 2018. La Guàrdia Civil va escorcollar una vivenda i un traster que Suanzes tenia llogat i la carta ha aparegut entre les nou bosses de documentació que es van confiscar.

Peça separada

Aquests fets s’investiguen en una peça separada que va ser remesa als jutjats de Madrid –on es va cometre la filtració– per continuar amb les indagacions. Segons consta en una interlocutòria inclosa en el sumari Erial, a què ha tingut accés aquest diari, el Jutjat d’Instrucció 6 de plaça de Castella va assumir el cas per concretar l’abast de les filtracions o la suposada intervenció de la responsable del CNI, així com determinar si Zaplana es referia a Robles quan va escriure a Elvira Suanzes des de la presó de Picassent.

No obstant, malgrat que la carta va ser remesa als òrgans judicials de Madrid, el jutjat de València que investiga des del 2015 Zaplana ha acordat recentment incorporar-la al sumari de València perquè també s’investigui en el gruix del ‘cas Erial’.

La incorporació al sumari s’ha fet efectiva en una interlocutòria que ha dictat la instructora, la jutge Isabel Rodríguez, malgrat que Zaplana ja va recórrer el 2019 perquè no es reveli la comunicació personal amb l’exdiputada del PP, una de les dirigents més fidels al zaplanisme.

Preguntat per aquest diari, el Ministeri de Defensa va rebutjar respondre sobre aquests fets i va qualificar d’«idioteses» les sospites sobre un possible vincle de la ministra amb Zaplana.

L’evolució del cas

L’expresident va ser detingut per ordre del jutjat d’Instrucció de València el 22 de maig del 2018. Dos dies després se li va comunicar el seu ingrés a presó provisional sense fiança davant del risc de fuga i de destrucció de proves.

Mesos després, al novembre, l’operació policial es va completar amb una segona fase que va esquitxar de ple Elvira Suanzes i el seu germà, Saturnino Suanzes, que hauria format part de l’entramat de testaferros de Zaplana.

Almenys des del mes de maig del 2019 els imputats han presentat una bateria de recursos per evitar que aquesta carta formi part de la investigació. Segons consta en una interlocutòria del 28 de maig del 2019, la jutge va considerar que «quant als documents privats a què es fa referència, sense cap concreció, cal dir d’una banda que en relació amb la troballa trobada en el registre del domicili d’Elvira Suanzes, l’esmentada troballa se’n troba incorporada en el procediment que se segueix al Jutjat d’Instrucció 6 de Madrid».

Notícies relacionades

Allà «s’investiguen filtracions en una investigació judicial, i una prova obtinguda de manera lícita, i que fa referència a un delicte, no ha d’eliminar-se del procediment a conseqüència del qual ha sigut trobat».

«Aquesta troballa en la qual es fa menció a la presumpta identitat d’algú relacionat amb un delicte de revelació de secrets que s’investiga [...] no pot excloure’s del procediment», va contestar la jutge als investigats del clan Zaplana. A més, va recordar que l’UCO va irrompre a casa de Suanzes i allà va tenir lloc «l’esmentada troballa».