Enganxada entre els presidents parlamentaris d'Andalusia i Catalunya

L'andalusa Marta Bosquet (Cs) es queixa d'«insolència» després de no ser rebuda per Roger Torrent abans de la seva participació en la sessió del Parlament Obert

La presidència del Parlament va excusar la recepció a causa de «compromisos anteriors» d'agenda

combo

combo

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La recent visita de la presidenta del Parlament d’Andalusia, Marta Bosquet, Catalunya ha servit d’excusa a Ciutadans per carregar contra el suposat ús institucional per part dels partits sobiranistes. Després de la negativa del seu homòleg Roger Torrent i el «mínim interès» a rebre-la, Bosquet ha arremès contra el que considera una «insolència» als catalans amb arrels en aquest territori, cridat a deixar les institucions fora de l’enfrontament entre grups polítics. 

«No tenia cap intenció o interès a reunir-se amb cap representant d’Andalusia», va retreure aquest dilluns Bosquet en una entrevista radiofònica a la cadena autonòmica Canal Sur. Una situació que per a la dirigent taronja «no deixa de ser trista», per tal com existeixen molts vincles entre les dues comunitats «i molts catalans tenen origen andalús». De fet, a Catalunya hi resideix la comunitat andalusa més gran a l’exterior, descendents directes del milió de persones que va emigrar en els últims anys del franquisme fugint de la gana. Per això, Bosquet considera que la decisió de Torrent de no rebre-la també va ser «una insolència» a aquests ciutadans.

La presidenta del Parlament andalús va considerar que, «per sobre de qualsevol cosa», els presidents de les cambres autonòmiques «hem de guardar aquesta lleialtat institucional del que representem i quan som presidents de qualsevol parlament autonòmic, representem totes les forces polítiques, amb independència del nostre signe polític». I va assegurar que, malgrat el menyspreu, Torrent té «obertes les portes» de la cambra andalusa, i que ella el rebrà si algun dia visita la comunitat.

Notícies relacionades

La visita de la dirigent andalusa s’emmarcava en la jornada que havia promogut el seu grup polític, Ciutadans, al Parlament català amb motiu de la celebració del Dia d’Andalusia el pròxim 28 de febrer, i per al qual s’havia convidat a més entitats socials d’arrels andaluses. L’agenda incloïa una visita al grup parlamentari de Ciutadans i, posteriorment, la participació de Bosquet en una sessió del Parlament Obert organitzada també per la formació taronja.

Compromisos «anteriors»

En aquest context, Bosquet va sol·licitar a començaments de la passada setmana, segons fonts taronges, mantenir una breu trobada amb el president de la cambra autonòmica catalana per tractar «assumptes comuns», tot i que Torrent va contestar que no tindria disponibilitat i va excusar compromisos anteriors, cosa que va causar no poc malestar a la formació política d’Inés Arrimadas pel que van entendre com un menyspreu. Així, la líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, va retreure en declaracions recollides per Europa Press que el president del Parlament no tingués la mínima cortesia institucional i, al contrari «sí que trobés un forat a la seva agenda per rebre a la Cambra persones de dubtosa trajectòria política i moral», va censurar. I és que segons van justificar alguns mitjans com TV-3, entre aquests compromisos previs hi hauria una visita a la presó a la seva antecessora en el càrrec, l’expresidenta Carme Forcadell.