'Cas Erial'

La Fiscalia suïssa troba factures de viatges en iot per a càrrecs 'zaplanistes'

Els Cotino van enviar diners amb què es van pagar estades

Entre els passatgers hi havia la diputada del Partit Popular Macarena Montesinos o l'exregidor d'Alacant Pedro Romero i la seva dona

zentauroepp47013531 zaplana200214092336

zentauroepp47013531 zaplana200214092336 / Miguel Lorenzo

4
Es llegeix en minuts
Juan Nieto / Laura Ballester

Els ‘zaplanistes’ de la Comunitat Valenciana van viure la seva particular ‘dolce vita’ a l’ombra de l’expresident Eduardo Zaplana. L’enfrontament que va viure el PP entre els aliats de Zaplana i de Francisco Camps és la mare de totes les batalles polítiques valencianes, i el sumari de l’operació Erial ha tret a la llum com cuidava el dirigent del PP els seus col·laboradors més pròxims a la recerca de lleialtats.

La Fiscalia del cantó de Ginebra ha informat a la instructora del ‘cas Erial’, la jutge Isabel Rodríguez, de la troballa de documentació i factures que confirmen que l’empresari Vicente Cotino, nebot de l’exdirigent del PP Juan Cotino i propietari del grup Sedesa, va llogar embarcacions de luxe durant diversos estius a Zaplana i els seus aliats, coneguts com a ‘zaplanistes’, amb diners l’origen dels quals es desconeix. El jutjat investiga si la família Cotino va pagar comissions milionàries al clan Zaplana a canvi de la privatització de les ITV i l’adjudicació del pla eòlic, segons informa ‘Levante-EMV’.

El ministeri fiscal suís ha remès la documentació localitzada sobre aquests lloguers i ha facilitat una llista amb els noms dels càrrecs del PP que van assistir a alguns d’aquests viatges. Al llistat hi consten els números de passaport, però no identifica els viatges concrets.

Els noms

Entre els convidats hi havia Macarena Montesinos, diputada del PP per Alacant al Congrés i una de les dirigents rehabilitades per Pablo Casado en els últims mesos. També hi van assistir l’exdiputada Elvira Suanzes, imputada en aquest cas per un presumpte delicte de blanqueig de capitals, l’exregidor d’Alacant Pedro Romero i la seva dona, Dolores Peña, que va ser secretària del grup municipal popular d’Alacant sota l’Alcaldia de Luis Díaz Alperi.

Ginebra també ha informat de l’assistència de Gregorio Fideo, exassistent de Zaplana, ja mort, a més de Joaquín Barceló, amic personal de l’excap del Consell, exdirectiu de Terra Mítica i imputat per exercir de presumpte testaferro. Fonts pròximes als assistents van admetre ahir a aquest diari que Zaplana solia organitzar aquestes escapades amb un grup selecte de dirigents del PP. Atenes, Croàcia o Montenegro van ser alguns dels ports per on van passar.

La jutge havia requerit, en una comissió rogatòria, «informació sobre les persones que haurien contractat aquests serveis, així com el llistat de les persones que haurien embarcat durant les dates contractades».

En el document remès per l’autoritats suïsses, al qual ha tingut accés ‘Levante-EMV’, la Fiscalia informa la jutge que envia a Espanya aquesta informació «en resposta a la seva sol·licitud de cooperació judicial de data 12 juliol del 2018, rebuda el 29 agost del 2018 a través de l’Oficina Federal de Justícia Suïssa». Informa de la troballa dels «documents rebuts per part de la societat Camper & Nicholsons International sobre els seus clients Sedesa, Asedes Capital, Eduardo Zaplana i Joaquín Miguel Barceló Llorens».

Lloguer de barcos

El jutjat i la Fiscalia Anticorrupció es van interessar per aquests fets després que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil alertés en un ofici d’una sèrie de traspassos dels comptes de Sedesa amb destinació Suïssa per valor de més d’un milió d’euros entre els anys 2005 i 2010. I es van fer cinc transferències a la companyia Camper & Nicholsons International.

Aquesta documentació inclou el lloguer de diverses embarcacions per passar les vacances d’estiu. Un d’aquests viatges va tenir lloc entre el 19 i el 25 d’agost del 2008 amb el iot Alcor i va tenir un cost de 57.620 euros. Un altre es va organitzar entre el 16 i 26 de juny del 2005 i el contracte el va firmar Vicente Cotino, però no se n’especifica el cost.

Entre l’1 i el 9 d’agost del 2009 una empresa anomenada Alquiler e Inversión Ibiza SL va llogar el iot ‘Franjack’ «per al senyor Zaplana». Aquell mateix estiu, entre l’11 i el 16 d’agost, una societat anomenada Zacar, «que sembla que va pertànyer al senyor Zaplana», va contractar una altra embarcació anomenada ‘Iris’.

El 2010, entre el 29 de juliol i el 10 d’agost, s’ha constatat el lloguer del iot ‘Ladyships’ per part de l’empresa Alquiler e Inversión Ibiza SL per a «Joaquín Barceló i d’altres». «Les notes que tenen sobre Eduardo Zaplana i Vicente Cotino aporten alguna informació sobre aquests individus», recull la documentació remesa al jutjat. La persona que rebia les comunicacions de la companyia era Mitsuko Henríquez, secretària personal de Zaplana i imputada en aquest procediment.

Notícies relacionades

Als informes dels viatges que han sigut remesos a València des de Ginebra hi figuren que Zaplana demanava l’esmorzar continental, menjar italià o francès, així com cafè o cervesa. El jutjat continua investigant aquests fets, però la companyia que va arrendar aquests serveis ha advertit que «desgraciadament, la majoria de la informació sol·licitada és d’almenys fa set anys i la major part ja no la conservem».

El mateix «passa amb la nostra filial espanyola, Camper & Nicholsons Spain SA (abans Hamilton Marine SL), la qual no té obligació de conservar les seves dades més de cinc anys d’acord amb la llei espanyola». La jutge reprendrà, a finals de març, la investigació amb l’interrogatori dels principals acusats, entre ells, la dona i la filla d’Eduardo Zaplana.