NOVES REVELACIONS

La Guàrdia Civil acredita 20 anys d'activitat criminal de Zaplana i Cotino a l'ombra del PP

La jutge aixeca el secret de sumari del 'cas Erial', la investigació de les agendes de Zaplana i revela que la trama va arribar a acumular 11,2 milions a Luxemburg

PEDRO ARMESTRE

La Guàrdia Civil acredita 20 anys d'activitat criminal de Zaplana i Cotino a l'ombra del PP
La Guàrdia Civil acredita 20 anys d'activitat criminal de Zaplana i Cotino a l'ombra del PP

/

Es llegeix en minuts

Juan Nieto Ivars

L’aixecament del secret de sumari de les diligències derivades de l’Operació Erial ha tret a la llum l’activitat delictiva que durant 20 anys hauria dirigit amb total impunitat Eduardo Zaplana, expresident de la Generalitat Valenciana i exministre de Treball amb José María Aznar. La trama de l’exdirigent del PP va arribar a acumular fins a 8,5 milions d’euros a Luxemburg i va comptar amb l’assessorament de Beatriz García Paesa, neboda de Francisco Paesa, l’espia que va ajudar a escapar Luis Roldán, exdirector de la Guàrdia Civil, tal com informa ‘Levante-EMV’, diari del grup Prensa Ibérica.

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha acreditat, en un extens informe, la presumpta «activitat criminal» de l’organització que durant 20 anys hauria dirigit Eduardo Zaplana. A més, els agents situen en un paper destacat dins de l’organització Juan Cotino, exconseller del PP valencià i director general de la policia amb Aznar.

Anàlisi de les agendes personals de Zaplana

Aquest informe forma part de la peça del ‘cas Erial’ el secret de sumari del qual s’ha aixecat aquest dilluns. Els agents arriben a aquesta conclusió després d’analitzar les agendes personals de Zaplana, les empreses establertes en paradisos fiscals i de prendre declaració a Luxemburg a la neboda de Paesa.

L’informe ha agafat com a referència la línia d’investigació seguida amb la societat luxemburguesa Imison Internacional. La Guàrdia Civil ha reconstruït l’operativa de la presumpta «organització criminal» i ha descobert el destacat paper que va ocupar Cotino en la seva activitat. En el moment dels fets, Luxemburg estava considerat un paradís fiscal.

El jutjat investiga una sèrie de comissions desemborsades per les adjudicacions del servei d’ITV i del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana, totes elles adjudicades a societats del grup empresarial Sedesa i pagades per la família Cotino.

Dues operatives per al pagament de comissions

Segons consta en l’informe, «per dur a terme el pagament d’aquestes comissions» se seguien dues operatives. D’una banda, «a través de compravendes de participacions inexistents concertades entre una mercantil luxemburguesa i una d’espanyola i, de l’altra, mitjançant facturació, per prestacions de serveis, aparentment, a empreses relacionades amb la consultoria establertes a València».

A tall de síntesi, respecte al primer mecanisme –les operatives de compravenda de participacions–, «s’han investigat dos casos a través dels quals s’haurien abonat comissions per import de 6,4 milions d’euros a la mercantil Imison Internacional i 2,186  milions d’euros a Fenix Investments SA (import total de 8,586 milions d’euros)». La suma total dels diners amagats va arribar a 11,2 milions d’euros.

El sumari apunta que la finalitat de la societat Imison Internacional excedeix la instrumentalització, tenint en compte que es tracta d’un «element nuclear» dels fets que s’investiguen.

Més d’11.000 euros

Com a síntesi, diu la Guàrdia Civil, «la suma total de fons que s’abonen en productes bancaris establerts a Luxemburg i titulats per Imison ascendeix a 11.209.028 euros», que «s’abonen mitjançant transaccions ordenades des d’Espanya i el Principat d’Andorra» fins a l’any 2009.

Els investigadors assenyalen que «les transferències que s’ordenen des d’Espanya les fa el grup Sedesa i ascendeixen a un import de 6,4 milions d’euros, i les que tenen l’origen a Andorra es fan per part de dues societats panamenyes amb comptes bancaris en aquest principat: Puncak Services SA (1,5 milions d’euros) i Merceron Investements SA (309.028 euros), totes dues vinculades a Joaquín Miguel Barceló», exdirectiu de Terra Mítica i presumpte testaferro de Zaplana. L’import total d’«aquests abonaments ascendeix a 11.209.028 euros».

Altres fons en metàl·lic

No obstant, al marge de totes aquestes quantitats, el maig del 2001 es produeix un abonament en efectiu en el compte d’Imison Internacional per «import de 607.022 euros». Segons va declarar la mateixa Beatriz García Paesa, «aquests fons en metàl·lic van ser entregats a Luxemburg per Juan Gabriel Cotino Ferrer, amb la finalitat de dur a terme la constitució de les societats luxemburgueses». En aquesta data Cotino era director general de la policia del Govern d’Espanya.

La Guàrdia Civil ha aconseguit desxifrar tots aquests moviments després d’analitzar les agendes personals que va intervenir a Zaplana i que guardava al seu despatx de Telefónica.

Així, l’UCO  ha descobert que «en dates pròximes a la constitució d’Imison –9 de maig del 2001– i a la suposada entrega d’una quantitat en efectiu pròxima als 600.000 euros per part de Juan Gabriel Cotino a Beatriz García Paesa, s’hauria produït una reunió entre Eduardo Zaplana i alguna persona pertanyent a la família Cotino –possiblement Juan Gabriel Cotino». La trama va al·legar a les autoritats luxemburgueses que els diners procedien de la venda de participacions d’un camp de golf a Espanya.

Concretament, s’ha localitzat l’anotació manuscrita «22 hores Cotino» en una de les agendes personals de Zaplana, «que figura a la pàgina corresponent a dissabte dia 05.05.2001».

Concessió de l’ITV a Cotino

Aquell mateix any 2001, els Cotino van constituir l’empresa amb la qual van obtenir la concessió de l’ITV. Es va constituir el 19 de desembre del 2001 i dos dies després, el 21, segons consta a les agendes de Zaplana, apareix l’anotació «Cotino (casa) a les 14 hores». Així mateix, uns dies després s’haurien produït dues noves reunions que resulten d’interès.

Totes dues haurien tingut lloc el 28 de desembre del 2001, «data en la qual a la mateixa agenda hi figuren les anotacions «Fco. Grau» (Rte jumillano) a les 14 hores i «Cotino a les 18 hores». Grau és economista i advocat i va ser detingut al mateix temps que Zaplana per ser l’enginyer comptable de la trama.

Segons la Guàrdia Civil, «no s’ha trobat cap evidència que la transmissió patrimonial amb origen a Sedesa, i els destinataris de la qual serien les persones investigades en aquesta línia –Eduardo Zaplana, Francisco Grau i Joaquín Barceló– tinguin relació i/o es trobi justificat en relacions comercials, activitat professional ni a vincles societaris.»

«Compensació econòmica»

Et pot interesar

En aquest sentit, «les evidències recopilades al llarg de la investigació apunten al contrari: que la justificació d’aquesta transmissió està en el fet que es tractaria d’una compensació econòmica en consideració a determinades adjudicacions públiques. No consta ardit ni aparença de negoci en l’entrega d’actius, com mostra la mateixa manifestació de l’administradora fiduciària a Luxemburg, Beatriz García Paesa.»

La neboda de l’espia més conegut d’Espanya va declarar que «Vicente Cotino li va trucar per telèfon i li va dir que les accions d’Imison Internacional la luxemburguesa, passaven a mans de Barceló i les de Fenix –una segona societat de la trama– a mans de Juan Francisco García», excap de gabinet de Zaplana.