Puigdemont reivindicarà a Perpinyà el pols a l'Estat

El míting del Consell per la República preveu desbordar l'aforament del recinte

L'organització de l'acte genera frecs amb Òmnium, que demanava transversalitat

zentauroepp52144494 ponsati200205115924

zentauroepp52144494 ponsati200205115924 / FRANCOIS LENOIR

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

En ple període preelectoral, l’expresident Carles Puigdemont –junt amb els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí– aprofitarà el multitudinari míting que preveu celebrar el pròxim dia 29 a Perpinyà per reivindicar l’èxit de la seva estratègia de pols a l’Estat. Segons fonts coneixedores de l’organització de l’acte, Puigdemont exhibirà «la derrota de l’Estat» davant l’«exili». Marcarà així perfil a les portes de la competició amb ERC a les urnes. Serà en un acte la preparació del qual ha generat frecs entre el Consell per la República i Òmnium Cultural, que reivindicava un format més transversal.

El míting, el títol dels qual és ‘La república al centre (del món)’, està previst que s’iniciï amb un vídeo amb la participació de presos independentistes i dirigents desplaçats a l’estranger. Després d’això, la intervenció de Ponsatí, Comín i Puigdemont al pàrquing del Parc de les Exposicions de la ciutat.

Òmnium, que no forma part del Consell per la República, va intentar que l’acte de Perpinyà pogués tenir un contingut polític més transversal. Però des del Consell (òrgan del qual formen part representants d’ERC,  JxCat, la Crida, l’ANC, un sector de la CUP Demòcrates, entre d’altres) responen que no només Òmnium representa aquesta transversalitat. Per això van deixar clar a l’entitat que presideix Jordi Cuixart que l’estructura de l’acte no la consensuarien amb Òmnium.  La intervenció d’Anna Gabriel, exdirigent de la CUP, i Marta Rovira, secretària general d’ERC, seria benvinguda si és presencial, o bé si formen part dels missatges que s’inclouran en el vídeo inicial. A aquest conflicte polític intern se n’ha afegit un altre de menor, referit als detalls tècnics i organitzatius, que ha fet dimitir la delegada a Perpinyà del Consell per la República.

L’aforament

En l’actualitat, l’organització està negociant amb l’ajuntament, ja que la gran afluència prevista d’assistents pot superar la capacitat de l’espai obert on es preveu celebrar l’acte. Segons l’organització, existeixen ja contractats més de 700 autocars que es desplaçaran des de Catalunya. Òmnium col·labora a l’hora de contractar aquests autocars mentre que l’ANC es farà càrrec dels voluntaris i la seguretat. La xifra final pot superar els 100.000 assistents, atesa la proximitat de Perpinyà, que farà possible que molts ciutadans es desplacin fins a la ciutat francesa.

Notícies relacionades

Aquesta complexa organització és paral·lela a les dificultats internes que també viu el Consell per la República per embastar consensos al si de l’independentisme. Òmnium ha sigut convidada reiteradament a formar part del Consell però se centra en l’estratègia de traçar una ruta transversal de la mà de moviments socials i forces progressistes, a la qual cosa el Consell replica reivindicant el seu perfil també progressista. Mentre l’ANC manté un discurs molt crític amb l’independentisme pragmàtic d’ERC, que també està present al Consell, junt amb representants de Poble Lliure –integrant de la CUP– així com de Demòcrates, la Crida i altres membres com Lluís Llach i Marta Sibina, exdiputada dels comuns i ara a Som Alternativa.

L’objectiu dels protagonistes de l’acte és demostrar la seva llibertat de moviments malgrat la justícia espanyola. I remarquen que l’origen de l’acte és més personal que polític, ja que tenen la intenció de continuar visitant Perpinyà per ser físicament més a prop de familiars i amics de Catalunya.