RELACIONS ESPANYA-VENEÇUELA

La ministra d'Exteriors diu que «Guaidó és dues coses alhora»

González Laya defensa que se li pot dir indistintament «president encarregat» i «líder de l'oposició» a Veneçuela

La UE descarta indagar sobre el tracte que va donar Espanya a la vicepresidenta de Maduro

gonzalez-laya

gonzalez-laya

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La cultura popular és plena de dualitats: una de freda i una de calenta, a l’hort i a la vinya... La política i la diplomàcia, més davant de situacions complicades, són capaces d’obrar el miracle de la fusió. Aquest dijous, a la seu de les Nacions Unides a Nova York, la ministra d’Afers Exteriors d’Espanya, Arancha González Laya, ha assegurat que «el senyor [Juan] Guaidó és dues coses alhora: un president encarregat i líder de l’oposició a Veneçuela».

Les paraules de González Laya arriben dos dies després que el president Pedro Sánchez es referís a Guaidó com a «líder de l’oposició», una reducció respecte al reconeixement com a president encarregat. I amb aquestes paraules la titular d’Exteriors ha mirat de concloure la polèmica, assegurant que és tant líder de l’oposició com president encarregat, un títol que ha recordat que «es va fer a mida de la situació a Veneçuela» i ha sigut «reconegut per una banda important de la comunitat internacional, inclosa Espanya».

Terminologia

La ministra també ha intentat superar la polèmica sobre «terminologia» i ha advocat per buscar «més consensos» dins de Veneçuela per celebrar eleccions. «Aquí és on vull que tinguem una mica més de discussió, tant a Espanya com fora amb els nostres socis internacionals, però ara per ara tinc més èxit amb els meus socis internacionals que dins d’Espanya», ha dit.

González Laya també ha explicat que un altre dels focus per al Govern és intensificar la col·laboració no només amb Veneçuela, sinó també amb els països veïns que estan rebent l’«arribada massiva» de veneçolans, una realitat que ha definit de «crisi que està adquirint unes proporcions preocupants».

La ministra també ha minimitzat l’impacte que pugui tenir en les relacions amb els Estats Units l’episodi de la trobada a Barajas del ministre José Luis Ábalos amb la vicepresidenta veneçolana Delcy Rodríguez, davant la qual Washington va mostrar la seva incomoditat. «Crec que la relació d’Espanya amb els EUA és profunda, és una relació sòlida i que es cultiva dia a dia», ha dit. «Estic convençuda que aquesta solidesa continua mantenint-se ara i en el futur».

Sobre aquest assumpte s’ha pronunciat també aquest dijous la UE, que descarta que hi hagi raons per indagar sobre el tractament que va donar Espanya a Delcy Rodríguez al seu pas per l’aeroport de Madrid i sobre com aplica les sancions imposades a nivell europeu, han indicat fonts comunitàries.

«No és suficient»

«No creiem que s’hagi de fer aquesta anàlisi conjunta de com els estats membres apliquen les sancions. Francament, el que ha passat a Madrid creiem que no és suficient per fer-ho», han assenyalat.

Els estats membres mantenen per unanimitat mesures restrictives contra autoritats veneçolanes pel seu paper en la repressió interna del país, entre elles, Rodríguez, i són els mateixos països els que han de vetllar pel seu compliment –en el cas d’Espanya, el Ministeri d’Exteriors– al no tractar-se aquesta política de sancions de «llei europea», han recordat a Efe.

Per això, la Comissió Europea no té un paper en el seguiment de la política de sancions diplomàtiques. «Les sancions no les estableix la CE. Formen part del treball del Consell. No és llei europea. Per això, la CE no té res a fer. No pot iniciar un procediment d’infracció», han explicat les fonts, que han precisat que la implementació i el control d’aquestes sancions «correspon als estats membres».

Notícies relacionades

En tot cas, cabria la possibilitat d’«analitzar si l’aplicació és homogènia» a nivell d’Europa, una mena d’«anàlisi de conjunt per veure si l’aplicació és uniforme», però sempre «veient el que fan tots» i no escrutant «un cas concret». En qualsevol cas, a Brussel·les no veuen raons per iniciar tal avaluació.

«El Govern espanyol diu que no hi va haver cap irregularitat. Si el Govern espanyol ho diu, ens ho creiem», han apuntat les fonts, amb referència a les declaracions de membres del Govern davant de mitjans de comunicació o al Congrés dels Diputats en què asseguraven que Rodríguez «no va entrar en territori espanyol».