SEGON GRAU

Forn i Bassa podran sortir de la presó per treballar i cuidar familiars

Justícia assenyala que és previsible aplicar-lo a tots els presos de la sentència del procés

bassa forn segundo grado / periodico

2
Es llegeix en minuts

La junta de tractament de la presó de Lledoners  i la de Puig de les Basses acaben de donar permís a Joaquim Forn i a Dolors Bassa, respectivament, per sortir diverses hores a la setmana de presó per anar a treballar i a cuidar les seves mares en aplicació de l’article 100.2 del reglament penitenciari.  El que a la pràctica suposa adquirir el segon grau penitenciari.

L’exconseller d’Interior, Joaquim Forn, està condemnat a 10 anys de presó per un delicte de sedició i és a la presó des del 2 de novembre del 2017.

El nou lloc de treball de Forn li permet sortir del centre penitenciari per anar a treballar i tornar només a dormir. Això no exclou els permisos del cap de setmana que, quan arribi el moment, amb un quart de la pena complerta, pugui començar a demanar.

Segons ha informat la Conselleria de Justícia, en el cas de Forn, la junta de tractament de la presó barcelonina de Lledoners ha acordat permetre que surti cinc dies a la setmana, de dilluns a divendres, dotze hores i mitja cada jornada, per anar a treballar.

Cuidar la seva mare

L’exconsellera de Treball Dolors Bassa està condemnada a 12 anys per sedició, i va intentar anul·lar la condemna perquè la sentència de la Sala Segona del Tribunal Suprem, presidit pel jutge Marchena, la confonia amb Clara Ponsatí.

Bassa podrà sortir tres dies a la setmana, vuit hores cada jornada, per anar a cuidar-se d’un familiar d’edat avançada.

D’aquesta manera, Forn i Bassa són els primers exconsellers del Govern de Carles Puigdemont condemnats pel procés als quals s’aplica l’article 100.2 del reglament penitenciari perquè puguin sortir de la presó per treballar o exercir de voluntariat, mesura que ja s’ha aprovat també per a l’exlíder de l’ANC Jordi Sànchez, el líder d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell.

«Previsible» per a tots els presos

La consellera de Justícia de la Generalitat, Ester Capella, ha afirmat aquest dijous que és «previsible» que les presons catalanes apliquin l’article 100.2 del reglament penitenciari als nou condemnats pel procés sobiranista pel Tribunal Suprem, permetent que surtin durant unes hores al dia.

Notícies relacionades

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Capella ha fet èmfasi que el 100.2 «és una forma de compliment de la sentència» prevista en la llei, i ha dit que els presos tenen els mateixos drets i deures que la resta d’interns.

Capella, que no ha descartat que en el futur puguin obtenir el tercer grau, quan d’aquí sis mesos es revisin les classificacions, ha valorat que «és una anomalia que siguin a la presó» i ha recordat que el Govern defensa l’amnistia per a ells perquè no haurien de ser a la presó, ja que al seu judici, els fets de l’octubre de 2017 no són constitutius de delicte.