LLUITA ANTITERRORISTA

Detingut a França l'etarra David Pla

Sobre qui va ser un dels caps d'ETA pesa una ordre d'extradició a Espanya

etarra-buena-sisisis

etarra-buena-sisisis

1
Es llegeix en minuts
Efe

La policia francesa ha detingut l’etarra David Pla, que es trobava en llibertat des d’abril del 2019, en virtut d’una euroordre cursada per les autoritats espanyoles, han informat a Efe fonts de la lluita antiterrorista.

La detenció de Pla respon a la seva presumpta relació amb l’aparell de presos d’ETA, Halboka, en el qual també estaven implicats els advocats Arantza Zulueta i Jon Emparantza.

La justícia francesa va acordar el novembre passat entregar Pla a Espanya per jutjar-lo per una cita clandestina de la banda al departament de les Landes (sud de França) el maig del 2008.  

Notícies relacionades

Pla, veu del comunicat de cessament definitiu de la violència d’ETA el 2011 que portava fugit des del 2010, va ser detingut a França el setembre del 2015 en el marc d’una operació de la Guàrdia Civil contra l’entramat d’advocats d’ETA. L’abril passat va quedar en llibertat després de complir una condemna de cinc anys de presó que li va imposar el Tribunal Correccional de París. A l’espera que es resolgués una euroordre del 2011 activada per Espanya, Pla estava sota control judicial.

Pla formava part, junt amb els també dirigents d’ETA Iratxe Sorzabal i ‘Josu Ternera’, de la delegació de la banda que va intentar negociar sense èxit amb el Govern espanyol després d’oficialitzar l’abandonament de l’activitat terrorista. Els tres es van desplaçar el 2012 a Noruega a l’espera que el Govern espanyol enviés una delegació per obrir un procés de negociació. Al febrer del 2013 van ser expulsats del país nòrdic quan el Govern de Mariano Rajoy es va negar a negociar.