La Justícia francesa aprova l'extradició a Espanya de l'etarra 'Josu Ternera'

La decisió serà recorreguda davant del Tribunal Suprem francès

20200108 468439 josuternerae 1 31 / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal d’Apel·lació de París s’ha pronunciat aquest dimecres a favor de l’extradició Espanya de l’etarra José Antonio Urrutikoetxea, ‘Josu Ternera’, per l’atemptat contra la caserna de la Guàrdia Civil a Saragossa el 1987, que va causar la mort d’onze persones, sis de les quals nens. La decisió serà recorreguda per ‘Josu Ternera’ davant del Tribunal Suprem francès, segons va indicar als mitjans la seva advocada, Laure Heinich.

A més, el tribunal va reclamar a la Justícia espanyola precisions sobre les altres tres demandes d’entrega emeses per Espanya: una d’extradició i dues euroordres. Aquestes demandes, una vegada rebut el complement d’informació sol·licitat a Espanya, seran revisades el 4 de març.

Les dues euroordres emeses per l’Audiència Nacional de Madrid són per jutjar-lo, respectivament, per crims de lesa humanitat com a membre de la cúpula de la banda que decidia els atemptats entre el 2004 i el 2007 i per finançament de la banda a través de les ‘herriko’ tavernes.

Notícies relacionades

La demanda d’extradició (que no és una euroordre a l’haver-se emès abans de l’entrada en vigor d’aquest instrument de cooperació judicial) es refereix a l’assassinat el 1980 de Luis Hergueta, directiu de Michelin a Vitòria.

Per a l’advocada de ‘Josu Ternera’, aquesta petició d’aclariments és una mostra de la suposada opacitat amb què la Justícia espanyola està tractant el seu client, a qui va qualificar de «negociador» del conflicte basc. El veterà dirigent etarra, de 69 anys, va ser detingut el 16 de maig passat, després de gairebé 17 anys de clandestinitat, a la localitat de Sallanches, als Alps francesos, i des d’aleshores ha estat empresonat a París. 

Temes:

ETA Josu Ternera