El TC torna a enviar Torrent a la fiscalia

El ple ha estimat el recurs del Govern contra la tramitació del Parlament d'una moció a favor de l'autodeterminació

Els magistrats han rebutjat la recusació de Ollero presentada per la Generalitat, cosa que desbloqueja la revisió de les lleis catalanes

torrent

torrent

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Constitucional ha trepitjat l’accelerador amb els assumptes catalans pendents. El primer dia del ple d’aquesta setmana ha adoptat diverses decisions. La primera ha sigut tornar a remetre a la fiscalia la tramitació per la Mesa del Parlament d’una moció a favor de l’autodeterminació, cosa que pot suposar l’obertura d’una altra causa penal contra el president de la Cambra catalana, Roger Torrent. També s’ha aixecat la paralització de la revisió de les lleis catalanes impugnades, després que el ple hagi rebutjat la recusació d’un dels seus 12 magistrats, Andrés Ollero, han informat EL PERIÓDICO fonts jurídiques. 

El ple, a més, ha estudiat tres dels recursos d’empara presentats per alguns dels líders del procés; en concret, es tracta dels presentats per Raül Romeva i Jordi Sànchez, i d’un del fugit Carles Puigdemont, l’anterior impugnació del qual va ser rebutjada per no haver exhaurit la via jurisdiccional prèvia abans d’arribar al tribunal de garanties constitucionals.

En aquesta ocasió, la deducció de testimoni a la fiscalia per determinar si Torrent va cometre un delicte de desobediència obeeix als acords de la Mesa del Parlament del 29 d’octubre i 5 de novembre que van permetre la tramitació de la moció, malgrat que havia sigut suspesa per l’alt tribunal i el president de la Cambra i els membres de la Mesa havien sigut advertits de la responsabilitat, fins i tot penal, en la qual podien incórrer en cas de no impedir-ho.

Igual com la vegada anterior, a més de per perseguir Torrent, el Constitucional també ha remès a la fiscalia les actuacions contra el vicepresident primer de la Mesa, Josep Costa, i el secretari primer, Eusebi Campdepadrós. La diferència és que en aquesta ocasió l’alt tribunal també demana al ministeri públic que es pronunciï sobre la secretària quarta de la Mesa, Adriana Delgado.

Recusació rebutjada

Notícies relacionades

El ponent de la interlocutòria ha sigut Andrés Ollero, que la Generalitat va mirar d’apartar de la resolució de tots els recursos pendents contra lleis del Parlament, pel vot particular amb què va discrepar de la majoria que va avalar el Codi Civil català. La recusació, admesa a tràmit abans de Nadal, va significar la paralització de la resolució d’aquestes impugnacions, com la presentada contra el Codi Tributari català, durant aquests mesos. 

La Generalitat va basar la recusació en el fet que el magistrat de tarannà conservador l’havia acusat de «supremacista» en el seu vot particular contra la sentència que va anul·lar el procediment notarial previst en el Codi Civil.