FINANÇAMENT IL·LEGAL

Aznar i Rajoy, entre els testimonis del judici de la caixa b del PP

Admesa a tràmit la prova proposada pel pagament en negre de la reforma de la seu del partit a Madrid

Rajoy ja va declarar en la primera època de la Gürtel, però el seu antecessor en la presidència del Govern encara no ho havia fet

rajoy-aznar / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Els expresidents del Govern José María Aznar i Mariano Rajoy seran testimonis a proposta de l’acusació popular en el judici que se celebrarà a l’Audiència Nacional pels anomenats ‘papers’ de l’extresorer del PP Luis Bárcenas que van deixar al descobert l’existència d’una caixa b de la qual es va finançar el partit durant almenys 18 anys. 

Encara no hi ha data per a la celebració de la vista oral, però la Secció Segona Penal de l’Audiència ja ha donat a conèixer la prova que allotjarà. És pràcticament tota la proposta per les parts, amb l’absència al banc dels acusats del mort Álvaro Lapuerta. L’extresorer del PP ja es va lliurar del judici de la primera època de la Gürtel per demència sobrevinguda, mentre que el seu successor, el mateix Bárcenas, va ser condemnat a 33 anys de presó.

A diferència d’Aznar, Rajoy té experiència com a testimoni, ja que va comparèixer en la vista en la qual es va jutjar la corrupció de la trama encapçalada per Francisco Correa entre el 1999 i el 2005. No deu guardar-ne gaire bon record, perquè la sentència que va permetre la moció de censura que el va apartar del Govern no el va creure i, malgrat el que va dir, va declarar l’existència de la caixa b.

Judici reduït

Precisament fruit de les paraules que Correa va pronunciar en aquest judici el procediment va ser tornat al Jutjat Central d’Instrucció número 5 per comprovar si el pagament de donacions al partit per empresaris va coincidir amb adjudicacions d’obra pública dels ministeris de Foment i Medi Ambient.

Aquesta part de la causa segueix encara en mans del jutge José de la Mata, però això no impedirà que es jutgi la resta de la causa que va quedar pràcticament reduïda al pagament amb diner negre de les obres de la seu del partit, al madrileny carrer de Génova.

En el seu escrit de qualificació provisional, la fiscalia, que no considerava que el PP hagués comès delicte fiscal per les donacions rebudes el 2008, demanava una pena de 5 anys de presó per a Bárcenas per delictes fiscals, d’apropiació indeguda i falsedat documental, i de 18 mesos per a l’exgerent del partit Cristóbal Paéz. També demanava 3 anys i 10 mesos de presó per a Gonzalo Urquijo i Belén García, amos de l’empresa Unifica, que es va ocupar de la reforma.

L’acusació que exerceix IU eleva sensiblement la petició de penes i demana que el PP sigui declarat responsable civil subsidiari dels gairebé 6,7 milions d’euros entregats pels empresaris. Només per a Bárcenas sol·licita 19 anys i set mesos de presó.

Més testimonis

Notícies relacionades

Per aclarir d’on van sortir els diners amb els quals es va pagar la reforma i si van lliurar les corresponents factures, també han sigut citats a declarar tots quatre secretaris generals del PP, tret de l’actual, Teodoro García Egea: María Dolores de Cospedal, Ángel Acebes, Javier Arenas i Francisco Álvarez Cascos.

Tant l’acusació popular que exerceix Adade com la d’Esquerra Unida també interrogaran els empresaris que van fer donacions al partit, entre els quals figuren Juan Miguel Villar Mir (OHL), Luis del Rivero (Sacyr Vallehermoso) o Juan Roig (Mercadona).