finançament irregular

Els Mossos i la Guàrdia Civil registren una productora de televisió pel 3% de CDC

El president de Triacom, Oriol Carbó, està acusat de finançar el partit mitjançant una trama de factures falses a TV-3

L'Audiència Nacional i el Jutjat número 1 de Lleida dirigeixen les investigacions per un suposat delicte de blanqueig de diners

ex-gerente-tv3-castro

ex-gerente-tv3-castro / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Agents dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil registren des de primera hora d’aquest matí la seu de la productora televisiva Triacom Audiovisual, a Barcelona, a la recerca de proves sobre el possible finançament irregular i blanqueig de diners de Convergència Democràtica de Catalunya, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO.

L’operació policial està dirigida pel Jutjat Central 5 de l’Audiència Nacional i el Jutjat número 1 de Lleida, que investiguen la trama del 3 per cent de CDC i la suposada participació del que va ser president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, del qual els Mossos apunten que cobrava suborns «com a compensació per les obres que adjudicava a les empreses corruptores».

Factures falses

El president de la productora Triacom, i que va ser gerent de TV3, Oriol Carbó, està investigat a l’Audiència Nacional, acusat d’haver desviat 750.000 euros mitjançant factures falses pagades per TV3 als programes ‘El gran dictat’ i ‘Fish & Chips’, que es van destinar a pagar deutes de CDC amb una empresa que li havia organitzat actes electorals. L’amo d’aquesta empresa,Joan Manuel Parra, ho ha confessat davant del jutge i va aportar una gravació d’una conversa seva amb l’exgerent de CDC, Germà Gordó, també imputat en la causa.

Les investigacions dels Mossos d’Esquadra han descobert a un suposat home de palla o testaferro que la trama hauria utilitzat. Es tracta d’un home gran que es diu Diego Garzón, del qual els informes de la policia catalana asseguren que es tracta d’un «testaferro professional» per «generar diner negre per al pagament de comissions il·legals» a càrrecs de CDC i després del PDECat.

Tres milions d’euros

Notícies relacionades

Un informe de l’Agència Tributària xifra en gairebé tres milions d’euros el que aquest testaferro va treure dels seus comptes en els últims anys. Empreses del testaferro giraven factures falses a programes que Triacom després facturava a TV3, segons els investigadors. Només en dos anys, el 2010 i el 2011, aquestes factures van assolir els dos milions d’euros, segons Hisenda.

En la investigació de la trama també hi apareix la societat Emocional Base, administrada en el seu dia per Marc Puig, secretari de Comunicació de la Generalitat amb Jordi Pujol i Artur Mas. Puig fins i tot hauria moblat el seu pis a compte de pagaments de Triacom. David Madí, que va ser mà dreta d’Artur Mas, i Anna Vidal, dona d’Oriol Pujol, també apareixen en l’informe de l’Agència Tributària. Tots dos haurien cobrat serveis a la productora audiovisual, sobre els quals Hisenda té «seriosos dubtes».