El Govern central traspassarà a Euskadi part de les competències pendents al març

La ministra de Política Territorial anirà al País Basc el 20 de febrer per confeccionar un calendari que reculli la resta de matèries pendents

undefined52146658 graf5009  madrid  05 02 2020   la ministra de pol tica terri200205150606

undefined52146658 graf5009 madrid 05 02 2020 la ministra de pol tica terri200205150606 / Luca Piergiovanni

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern central traspassarà a Euskadi les competència en matèria d’assegurança escolar, productes farmacèutics i ajuts previs a les jubilacions de treballadors afectats per un ERO al març. Així ho han acordat l’Executiu estatal i el del País Basc en una reunió que han mantingut aquest dimecres la ministra de Política Territorial, Carolina Daria, i el  conseller basc de Governança i Autogovern, Josu Erkorerka.

Aquestes tres matèries formen part de l’acord que les dues institucions van pactar l’any passat i que comprèn gairebé una trentena de matèries pendents de traspàs segons l’Estatut d’Autonomia Basc i que no es van poder dur a terme pel final de la legislatura i la repetició d’eleccions. A més, Darias ha assegurat que «el compromís d’avançar és ferm per part dels dos executius» i que ella mateixa es desplaçarà fins a Euskadi el dia 20 de febrer per fixar un calendari per a la resta d’assumptes pendents. 

Notícies relacionades

La concessió del Govern estatal es produeix un dia després que es posés a sobre de la taula la possibilitat d’un avanç electoral. El parlamentari del PNB Iñigo Iturrate va defensar aquest dimecres que el ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu, podria prendre la decisió de convocar eleccions amb l’objectiu de «mantenir» l’«estabilitat institucional».

Així mateix, va assenyalar que el president basc ja ha consultat amb els membres de l’Executiu basc, de manera oficial i al si del Consell de Govern, la conveniència o no d’avançar la data de les eleccions autonòmiques, que, en principi, s’haurien de celebrar al setembre o a l’octubre. Una decisió que podria estar condicionada pel resultat de la reunió feta aquest dijous.