BARÒMETRE DEL GENER

El CIS amplia l'avantatge del PSOE i col·loca Podem en tercer lloc

Els socialistes superen el 30% en estimació de vot, deu punts més que el PP

La preocupació ciutadana pels polítics arriba a màxims històrics

cis enero 2020

cis enero 2020

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE i Unides Podem van rebre aquest dijous un clar suport al seu Govern de coalició per part del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). Socialistes i morats van veure com milloraven les seves expectatives electorals, els primers ampliant la seva diferència davant el PP, el seu principal competidor, i els segons escalant fins al tercer lloc, per davant de Vox, una cosa que no passava des de feia molt temps. Segons l’últim baròmetre de l’organisme públic, el partit de Pedro Sánchez explica amb una estimació de vot del 30,4%, a molta distància dels de Pablo Casado, que obté un 19,9%. Per darrere, la formació que lidera Pablo Iglesias, que amb un 13,8% supera la de Santiago Abascal (13,4%). Mentrestant, Ciutadans, amb un 6,5%, que continuen sense recuperar-se de la patacada dels recents comicis, que va provocar la dimissió d’Albert Rivera.

Les gairebé 3.000 entrevistes del sondeig es van dur a terme entre el 2 i el 13 de setembre, coincidint amb el pacte del PSOE amb ERC i amb la investidura. És a dir, el CIS conclou que l’electorat premia tant el diàleg amb els republicans com l’aposta de socialistes i morats per governar junts, una mica sense precedents en aquesta etapa democràtica. L’esquerra obté en aquesta enquesta millors resultats que en les generals del 10 de novembre passat. Sánchez va aconseguir llavors el 28% dels vots, davant el 20,82% de Casado, el 15,09% d’Abascal, el 12% de Iglesias i el 6,79% de Rivera. Si a les dades del PSOE i Podem se’ls sumen les de Més País (1,8%), el bloc d’esquerres superaria en una mica més de sis punts el de la dreta, quan en les eleccions hi va haver pràcticament un empat.  

Aquesta tendència a premiar els qui van apostar per la governabilitat també es deixa veure a Catalunya. El partit d’Oriol Junqueras, que va aconseguir un 3,6% de recolzaments en les eleccions, té ara una estimació del 3,9%. JxCat, que va rebutjar facilitar la investidura de Sánchez, recorre el camí contrari: passa del 2,19% a l’1,4%.

cis / periodico

Però convé prendre aquestes dades amb cautela. Des que l’exdirigent socialista José Félix Tezanos és al capdavant del CIS, arran de la moció de censura a Mariano Rajoy, els seus estudis han estat marcats per la polèmica. Després de més d’un any abominant-la, Tezanos ha decidit recuperar a les seves dues últimes enquestes (la publicada el 16 de gener passat i la d’aquest dijous) la denominada ’cuina’, el mètode utilitzat per totes les empreses demoscòpiques que consisteix a creuar les respostes dels sondejats amb variables com el record de vot, l’estimació dels líders polítics, la confiança que susciten i l’opinió dels ciutadans sobre la situació actual, entre d’altres. 

Notícies relacionades

En la major part dels seus estudis per al CIS, en canvi, Tezanos havia decidit difondre només les dades de vot directe, que solen sobrerepresentar l’esquerra davant la dreta, un error en el qual ha caigut gairebé sempre l’organisme públic en aquesta nova època. Però el CIS tampoc ha seguit una trajectòria coherent en aquest sentit, ja que ha canviat els seus models al llarg dels últims temps.

Escassa confiança

En qualsevol cas, Sánchez, malgrat ser el principal beneficiat, no resulta del tot ben parat. El president del Govern només inspira «molta confiança» en un 4% dels enquestats, mentre que en suscita «poca» o «cap» en un 71,1%. Casado, com a líder de l’oposició, obté valoracions encara pitjors: genera «molta confiança» en un 1,9% i «poca» o «cap» en un 81,5%. La preocupació pels polítics, en aquest mateix sentit, continua a l’alça. El 54% dels ciutadans col·loca els dirigents dels partits entre els tres principals problemes del país (aquesta és la primera vegada que se supera el llindar del 50%), només per darrere de l’atur, amb un 58,9%.