CAMÍ DE LES URNES

Un sondeig dels comuns els situa a punt d'atrapar Cs

ERC guanyaria els comicis i el bloc independentista tindria un 46% de recolzaments

El PSC seria el partit que més pujaria i un tripartit aglutinaria un 57% de vots

17/10/2019 Jéssica Albiach (CatECP) interviene en el Parlament de Catalunya

17/10/2019 Jéssica Albiach (CatECP) interviene en el Parlament de Catalunya / DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els comuns traspuaven optimisme aquest dimecres. Per un doble motiu: d’una banda, per veure que se salvaven (de moment) els pressupostos que tant els havia costat negociar i que veien en risc pel xoc entre JxCat i ERC, i de l’altra, perquè creuen que l’avanç electoral els agafaria en un moment propici. No només ho senten així, sinó que també és el que reben en les enquestes internes que manegen. L’última, a la qual ha tingut accés aquest diari, els augura un creixement de més del 3% respecte als comicis del 21-D i els situa a poc més d’un punt de Ciutadans, que va guanyar els últims comicis catalans.

Jéssica Albiach, líder parlamentària de Catalunya en Comú-Podem, es perfila com a cap de cartell en les pròximes catalanes, en les quals l’enquesta els dona un 10,8% de vots. El sondeig, realitzat al desembre i amb una mostra de 1.002 enquestats, assenyala que ERC guanyaria les eleccions amb un 25,3% dels sufragis (4 punts més que el 2017). Cs, que es va imposar fa dos anys capitalitzant el vot antiindependentista, viuria una caiguda semblant a la de les últimes generals i perdria gairebé la meitat dels seus recolzaments al passar d’un 25,35% a un 12,1% dels recolzaments. El PSC viuria el creixement més gran, de fins a set punts, i passaria a ser la segona força política amb un 20,9%.

Ultradreta al Parlament

Notícies relacionades

Un altre hipotètic tripartit, l’escenari predilecte dels comuns, però que no entusiasma els seus dos antics socis, tindria una folgada majoria absoluta (57%). El bloc independentista es mantindria estable, només un punt menys que el 21-D, amb un 46,2%. ERC capitalitzaria la majoria del vot perdut per JxCat (que baixaria sis punts, fins a situar-se en el 15,6%); per la seva banda, la CUP, amb el 5,3, gairebé repetiria resultats i superaria per poc Vox. Segons el sondeig, la ultradreta entraria per primera vegada al Parlament amb un 5% dels recolzaments, per davant del PP (4,3).

Un 56,9 considerava dolenta o molt dolenta la gestió del Govern, que obtenia una nota mitjana d’un 3,1.  Abans de l’anunci de Quim Torra, un 49,4% dels enquestats veien necessari l’avanç electoral i un 51,9% estaven a favor del pacte de pressupostos entre els comuns i el Govern.