EL LABERINT CATALÀ

Torrent es nega a treure-li l'acta de diputat a Torra

Desatén el Suprem i el cap del Govern acudiria dilluns al ple del Parlament

El termini per executar el relleu del president per un altre diputat finalitza aquest dissabte

zentauroepp45722360 barcelona 02 11 2018 pol tica  acto institucional del govern200124132016

zentauroepp45722360 barcelona 02 11 2018 pol tica acto institucional del govern200124132016 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Daniel G. Sastre

Roger Torrent no cursarà la baixa com a diputat de Quim Torra en el ple que s’inicia dilluns. «La decisió d’un òrgan administratiu com la Junta Electoral Central (JEC) no pot doblegar al Parlament, on resideix la sobirania catalana», apunten, des de fa temps, veus republicanes que fixen com a objectiu del president de la Cambra i d’ERC la «defensa de les institucions catalanes». La decisió del Tribunal Suprem (TS) de no retirar les mesures cautelars sobre la inhabilitació del president de la Generalitat com a diputat és entesa pels republicans, i per JxCat, com més del mateix. És a dir, el TS no ha entrat a discutir el fons de la qüestió, per la qual cosa l’òrgan que vol imposar el seu criteri al Parlament és la JEC.

La negativa de Torrent tindrà múltiples conseqüències. Com per exemple la presentació de querelles criminals per part de l’oposició i la que totes aquelles votacions que es produeixin i que comptin amb el discutit vot del president seran impugnades. Començant per l’inici de la tramitació dels pressupostos de la Generalitat, que el Govern ha pactat amb els comuns i que està prevista en l’ordre del dia de dilluns.

Querella per desobediència

En aplicació de la decisió de la JEC, avalada pel Suprem, la junta provincial de Barcelona va donar dijous un termini de 48 hores al Parlament perquè comuniqui quin representant de JxCat ocuparà a partir de llavors l’escó de Torra. Si no ho fa, la Junta Electoral podria presentar una querella per desobediència davant la fiscalia superior de Catalunya. Malgrat que el temps s’acaba aquest dissabte, durant la jornada d’aquest divendres les institucions catalanes no van fer cap moviment en aquesta direcció.

Més aviat al contrari. Mentre ERC, JxCat i la CUP se citaven per a aquest cap de setmana per estudiar la situació, Torrent renunciava a demanar un nou informe als lletrats del Parlament, com li suggereixen el PSC i els comuns. I Torra presentava noves al·legacions davant la Junta Electoral Provincial en les quals afirmava que aquest organisme no és competent per desposseir-lo de l’acta de diputat.

Durant la jornada, JxCat va continuar collant Torrent perquè no acati les ordres de deixar el president sense escó. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, va remarcar la seva convicció que la Mesa del Parlament farà «efectiva» la resolució de la Cambra que va ratificar Torra, el 4 de gener, com a diputat i com a cap del Govern. El mateix president, en un comunicat en el qual denunciava les «pressions insostenibles» a Torrent i amenaçava amb accions legals als qui l’acusen d’«usurpador», contribuïa a augmentar aquesta pressió.

El precedent de Puigdemont

Els republicans són conscients que els seus aliats postconvergents miren d’equiparar l’actual estira-i-arronsa amb la justícia espanyola amb el que el 30 de gener del 2018 va portar Roger Torrent a suspendre un ple que havia de conduir a una incerta investidura de Carles Puigdemont, resident a Bèlgica. «No obstant, tots hem evolucionat des d’aleshores. ERC defensarà el president i, també, denunciarà la JEC i el TS per prendre decisions totalment polítiques».

Notícies relacionades

La Mesa del Parlament es reunirà dilluns a les 12.30, poc abans del ple, per prendre una decisió definitiva sobre la situació de Torra. Allà afloraran els diferents punts de vista sobre la qüestió. Els partits independentistes afirmen que res ha canviat respecte a la decisió de mantenir el president com a diputat que la Cambra va prendre al gener. Els socialistes són partidaris d’obeir el Tribunal Suprem i retirar a Torra l’acta mentre se’l manté com a president de la Generalitat.

En canvi, Ciutadans i el PP català mantenen que des que la Junta Electoral Central va ordenar deixar Torra sense escó ja no és diputat. De fet, la líder parlamentària de Cs, Lorena Roldán, s’adreça en les últimes setmanes a ell com a «expresident». Ara, adverteixen també Torrent que, si li deixa votar en el pròxim ple, podria enfrontar-se a conseqüències penals.