La taula de governs tindrà un mecanisme antivetos

Els dos executius busquen evitar ràpides negatives que portin a un atzucac

zentauroepp51128245 graf9087  madrid  28 11 2019    izq der  el secretario de or191129211923

zentauroepp51128245 graf9087 madrid 28 11 2019 izq der el secretario de or191129211923 / Javier Lizon

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Juan Ruiz Sierra

Una setmana abans que acabi el termini pactat, aquells 15 dies des de la formació del Govern que vencen el dia 29, si es pren com a referència la presa de possessió dels ministres, els governs de l’Estat i de la Generalitat van polint detalls del funcionament de la taula de negociació per a la solució del conflicte polític que els enfronta. Que la posada en marxa d’aquesta taula es produeixi després de la trobada entre els dos caps d’executiu, Pedro Sánchez i Quim Torra, ha donat més temps a les parts per proposar metodologies. I, entre aquestes, la creació d’un mecanisme que eviti vetos immediats que dinamitin la negociació massa aviat.

Segons ha pogut saber aquest diari, els dos equips estan dissenyant un sistema de treball que passa per rebre la proposta de l’altra part i entregar-la a un equip assessor que doni una resposta prolixa i raonada i, sobretot, no immediata.

Després de la proposta es troba la part catalana i el motiu, obvi, és la por que un dels grans reclams que ERC va utilitzar perquè les seves bases validessin l’acord d’investidura, el de la negociació de l’exercici de l’autodeterminació via un nou referèndum, aquesta vegada pactat, passi sense pena ni glòria per sobre de la taula després de rebre un escarit i taxatiu no de la part del Govern de l’Estat.

En sentit contrari, no obstant, i potser per això, la proposta del sistema antiveto ha sigut acollida per l’Executiu de Pedro Sánchez, la part catalana tampoc pot treure’s de sobre, per exemple, una eventual proposta per aprovar un nou Estatut.

També el Govern haurà d’acompanyar el seu ‘no’ d’un document que doni una resposta completa a la proposta.

Es pot recordar que Pedro Sánchez, per dues vegades i al Congrés, ha afirmat que la solució de la pugna territorial hauria de passar per la ratificació dels catalans.

I no només això: en el mateix pacte d’investidura firmat fa unes setmanes es va acordar que els fruits d’aquesta taula de negociació se sotmetrien, igualment, a la ratificació dels catalans. Ergo, el mecanisme antiveto suposa una autoobligació a debatre en profunditat les propostes d’exercici de vot que es creuaran en la taula.

La pausa de Torra 

Notícies relacionades

No és aliè a tot això que ERC observa com Quim Torra (després de queixar-se d’haver sigut menystingut pels republicans en la negociació) ha introduït una pausa en la creació de la taula. Una pausa que transcorre en paral·lel al compte enrere que es preveu per a la definitiva inhabilitació del president, una vegada que el Tribunal Suprem, com es preveu, reafirmi la sentència del TSJC a compte de la pancarta col·locada al balcó de la Generalitat en període electoral.

La suma d’una cosa i una altra podria fer coincidir els treballs de la taula de negociació amb la convocatòria de les eleccions al Parlament que es derivarà de la inhabilitació de Torra. I un ‘no’ immediat a l’autodeterminació seria una pesada llosa per a les aspiracions republicanes després d’haver fet de la via pactada la seva bandera.