ELECCIONS DEL 10-N

La JEC multa Sánchez amb 500 euros per l'ús de la Moncloa en precampanya

L'organisme, molt dividit, considera que el president va trencar la «neutralitat» amb una entrevista a les dependències del Govern

La Junta Electoral també sanciona Celaá amb 2.200 euros per haver fet un ús electoralista de les xifres de l'atur

zentauroepp50214173 pedro sanchez191003204703

zentauroepp50214173 pedro sanchez191003204703 / Fernando Bustamante

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Europa Press

La Junta Electoral Central (JEC) ha considerat aquest dijous que el president del Govern, Pedro Sánchez, va incórrer en una infracció de la llei electoral al concedir una entrevista al Palau de la Moncloa en plena precampanya de les generals del 10 de novembre. L’organisme, que ha imposat al cap de l’Executiu una sanció de 500 euros, assenyala que «va trencar el principi de neutralitat que tot poder públic ha de respectar durant el procés electoral i la consegüent minva del principi d’igualtat d’armes entre les formacions polítiques contendents en les eleccions». És la primera vegada que la JEC sanciona un president del Govern, si bé la multa, que podria haver arribat als 3.000 euros, està a la franja baixa. 

La resolució, no obstant, no ha suscitat el consens de l’organisme, que ja va mostrar la seva divisió en la resolució sobre la pèrdua de l’escó al Parlament del president de la GeneralitatQuim Torra. Aquesta vegada, com llavors, sis dels 13 membres de la JEC han anunciat un vot particular «per entendre que el que procedia era l’arxivament de l’expedient».

El cas de Sánchez no és l’únic relatiu al Govern que ha vist la JEC aquest dijous. L’anterior ministra portaveu, Isabel Celaá, que en el nou Govern de coalició continua com a titular d’Educació, ha sigut sancionada amb 2.200 euros per haver valorat les dades de l’atur amb un caire electoralista en la roda de premsa habitual de després del Consell de Ministres. «Continuem treballant per aconseguir que aquest país tingui el Govern fort que es mereix, un Govern que sap treballar en equip i que aspira a aconseguir l’estabilitat que el país necessita», va dir Celaá a finals del setembre passat. Aquesta multa ha tingut el recolzament unànime dels membres de la JEC.

En les dues resolucions del mes d’octubre passat, l’organisme arbitral atribuïa a Pedro Sánchez haver utilitzat les dependències del Palau de la Moncloa i la web de Presidència per a una entrevista que va concedir a La Sexta, i a Celaá per haver fet electoralisme des de la sala del premsa del Consell de Ministres al presentar les dades de l’enquesta de població activa (EPA).

Executiu advertit

En els dos casos havia pesat que tot el Govern ja estava advertit per haver vulnerat el principi de neutralitat en dues rodes de premsa anteriors després del Consell de Ministres, tant de la ministra portaveu com de la vicepresidenta, Carmen Calvo.

En la resolució que va dictar la JEC es constatava que algunes de les declaracions fetes per Sánchez en la seva entrevista amb La Sexta van tenir «connotacions electoralistes», en tant que parlava en la seva condició de candidat del PSOE, però no les sancionava per entendre que estan emparades per la llibertat d’expressió i que responien a preguntes del periodista.

El que censurava era que es llancessin aquests missatges utilitzant els mitjans públics, vulnerant l’article 50.2 de la llei orgànica del règim electoral general (LOREG), que prohibeix «qualsevol acte organitzat o finançat, directament o indirectament, pels poders públics que contingui al·lusions a les realitzacions o als èxits obtinguts, o que utilitzi imatges o expressions coincidents o similars a les que utilitza a les seves pròpies campanyes per alguna de les entitats polítiques concurrents a les eleccions».

Escenografia oficial

Com a mostra de vulneració d’aquest «principi de neutralitat dels poders públics», la JEC assenyalava que l’entrevista es va fer en una de les sales del Palau de la Moncloa, amb una «escenografia» de mitjans institucionals «que no estan disponibles per als altres candidats», i que la transcripció de l’entrevista es va publicar a la web oficial de la Moncloa.

En aquest context, i a més de deixar en suspens la publicació de l’entrevista a la web de Moncloa, la JEC va entendre que era procedent «la incoació d’expedient sancionador al Sr. Sánchez Castejón, atenent les circumstàncies que envolten l’entrevista de referència». La següent entrevista televisada del president ja no es va fer a la Moncloa.

En el cas de Celaá, la JEC va censurar que fes «manifestacions valoratives d’èxits  assolits en matèria d’ocupació, amb una clara connotació electoralista» al presentar les dades de l’EPA en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. En concret, la portaveu es va vantar que mai abans hi havia hagut «tantes persones al mercat laboral» i va dir: «Continuem treballant per aconseguir que aquest país tingui el govern fort que es mereix, un govern que sap treballar en equip i que aspira a aconseguir l’estabilitat que el país necessita.»

‘Autobombo’ en roda de premsa  

Per a la JEC, fer aquestes declaracions en «un acte institucional, com ho és la roda de premsa posterior al Consell de Ministres» suposa trencar l’article 50.2 que prohibeix utilitzar mitjans públics per fer-se ‘autobombo’. A més, va deixar clar que aquestes paraules no es podien considerar «espontànies» perquè les va dir abans de donar pas a les preguntes de la roda de premsa: «Més aviat es tracta d’unes manifestacions prèviament elaborades», va assenyalar la resolució.

Els dos expedients sancionadors han sigut incoats per dos magistrats de la Junta Electoral: Eduardo de Porres Ortiz de Urbina s’ha ocupat del cas del president Sánchez i José Luis Seoane Spiegelberg s’ha encarregat del de la ministra Celaá. Com a secretari ha actuat Carlos Gutiérrez Vicén, secretari de la JEC i lletrat majior de les Corts.

Notícies relacionades

Segons l’article 153 de la llei electoral, les infraccions electorals en què podrien haver incorregut Sánchez i Celaá estan sancionades amb multes d’entre 300 i 3.000 euros, en el cas que hagin sigut comeses per «autoritats i funcionaris».

Sancions a Torra

Per aquest mateix article de la LOREG la mateixa JEC ja va imposar al president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, dues multes, de 3.000 i 2.500 euros, respectivament, per haver utilitzat els mitjans públics de la Generalitat per difondre missatges electoralistes contra altres candidatures.