però no la sanciona

La JEC insta Celaá a no fer valoracions «electoralistes» després del Consell de Ministres

Li demana que «maximitzi el seu deure de cura» per no trencar la neutralitat dels poders públics

undefined47957509 madrid  30 04 19  politica  isabel celaa durante la rueda de190430135910

undefined47957509 madrid 30 04 19 politica isabel celaa durante la rueda de190430135910 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Junta Electoral Central (JEC) ha instat aquest dimecres la ministra d’Educació en funcions i portaveu de l’Executiu, Isabel Celaá, a no efectuar valoracions polítiques amb «connotacions electoralistes» en les rodes de premsa posteriors al Consell de Ministres, tot i que ha decidit no sancionar-la per haver-ho fet divendres passat.

L’organisme arbitral ha estimat parcialment així la denúncia presentada per Ciutadans, que demanava sancionar Celaá per induir al vot al parlar en nom del PSOE en la roda de premsa posterior a l’últim Consell de Ministres.

En la seva reunió d’aquest dimecres, la Junta Electoral ha decidit instar la ministra que «en endavant maximitzi el seu deure de cura per no efectuar valoracions polítiques amb connotacions electoralistes que puguin trencar l’estricta neutralitat que han de mantenir els poders públics al llarg de tot el procés electoral».

«No va ser casual»

En la seva resolució, recollida per Europa Press, la JEC argumenta que les afirmacions efectuades de Celaá en aquesta compareixença contenien elements «valoratius» amb «clares connotacions electoralistes», com quan va assegurar, entre altres afirmacions, que el PSOE sortia «a guanyar» les eleccions del 10 de novembre.

El màxim àrbitre de les eleccions subratlla que aquesta compareixença davant els mitjans «no va ser un esdeveniment casual», sinó que es va desenvolupar amb motiu de l’habitual roda de premsa posterior al Consell de Ministres. I que, per tant, i en contra del que conté l’escrit d’al·legacions remès per Presidència del Govern, es tracta d’un acte organitzat per un poder públic susceptible de vulnerar el principi de neutralitat en els processos electorals establert a l’article 50.2 de la llei electoral.

«Mínim» grau d’intencionalitat  

«El fet que les rodes de premsa constitueixin una pràctica institucionalitzada no eximeix els poders públics de respectar el principi de neutralitat», assenyala la resolució de la Junta Electoral, incidint en el fet que els alts càrrecs de l’Administració no poden aprofitar la difusió d’informació d’interès públic per «emetre judicis de valor o opinions amb connotacions electoralistes».

Notícies relacionades

Ara bé, la JEC reconeix que Celaá va fer aquestes afirmacions en el marc de les preguntes i requeriments de la premsa, atès l’interès d’algun mitjà de comunicació per conèixer determinats aspectes de l’estratègia electoral del PSOE amb vista als pròxims comicis.

Per tant, acaba, «resulta raonable inferir que es tracta de manifestacions espontànies i que el seu grau d’intencionalitat és mínim», apunta la Junta Electoral per recalcar que «la falta de diligència deguda» en què va incórrer la portaveu de l’Executiu «no és susceptible d’incoar» l’expedient sancionador que havia sol·licitat Ciutadans.