per vulnerar la neutralitat informativa

Torra assegura que no pagarà la multa de 5.500 euros de la JEC

L'àrbitre electoral considera que va utilitzar "imatges o expressions identificables" amb el missatge electoral de determinats partits que es van presentar al 28-A

Torra assegura que no pagarà la multa de 5.500 euros de la JEC
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Nou gest desafiador del presidentQuim Torra a pocs mesos de la sentència del Suprem sobre l’1-O. Torra va assegurar ahir que no pagarà les multes de 3.000 i 2.500 euros que li ha imposat la Junta Electoral Central (JEC) al considerar que va vulnerar la neutralitat informativa durant la campanya electoral. La JEC ha imposat aquestes sancions al president de la Generalitat per vulnerar la neutralitat informativa que ha de mantenir en campanya electoral amb diversos missatges institucionals emesos durant la festivitat de Sant Jordi.

"Aquestes tres multes naturalment les recorrerem, però ja avanço que no penso pagar-les. La llibertat d’expressió està en qüestió, serem conseqüents amb l’exercici de la llibertat d’expressió", ha dit el cap de l’executiu català en declaracions als mitjans al Palau de la Generalitat. Fonts del Govern van apuntar que aquesta decisió, portada a l’extrem, pot provocar que la justícia imposi un embargament sobre Torra, però no provocarà que l’erari públic s’hagi de fer càrrec del cost d’aquestes multes.

Propaganda en campanya

En concret, la JEC sanciona Torra amb 2.500 euros de multa per l’enviament de correus electrònics alsfuncionaris de la Generalitat utilitzant "imatges o expressions identificables" amb el missatge electoral de determinats partits que es van presentar a les eleccions generals i europees del passat 28 d’abril. Les missives, en les quals Torra felicitava per Sant Jordi els funcionaris de l’administració i els agraïa que haguessin aguantat el "timó de la nau" en moments de dificultats, feien referència al "nefast 155" i als polítics que són "a l’exili o a la presó".

Segons el parer de la Junta Electoral, Torra, a més de vulnerar l’article 153 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General amb aquestes cartes, es va aprofitar de la situació de "superioritat derivada del càrrec administratiu que ostenta". Per la JEC, això vulnera els principis de "transparència i objectivitat" que tota Administració Pública ha de mantenir durant el procés electoral i, singularment, el principi d’igualtat entre les formacions polítiques que es presenten a les eleccions.

Arguments similars fa servir la Junta Electoral per multar Torra amb 3.000 euros més per un missatge institucional llançat el dia de Sant Jordi i que, segons el parer de l’àrbitre electoral, també vulnera la neutralitat informativa que han de mantenir les administracions en les setmanes prèvies als comicis.

El president de la Generalitat va emetre aquell dia, pels canals institucionals, un missatge en el qual demanava la llibertat dels presos independentistes i criticava els "judicis polítics" i l’existència de "presos i exiliats polítics".

Notícies relacionades

"Aquest missatge no és neutre, sinó que afavoreix la versió sobre el procés separatista propugnada per algunes de les formacions polítiques concurrents a les eleccions", alerta la JEC, que tot i que reconeix que pogués ser "legítima" la seva difusió per les esmentades formacions no passa el mateix quan ho fa el president de la Generalitat "aprofitant la seva condició de tal" i "utilitzant els mitjans públics de què disposa".

La multa a Torra arriba mentre està pendent la resolució judicial sobre la seva possible desobediència en el conflicte dels llaços grocs en campanya electoral. Una actitud, la de Torra, que va generar de nou tensions al si del Govern.